{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Entiteti su garantovani Ustavom BiH

F
15.10.2008. u 19:45
0
23
Entiteti su garantovani Ustavom BiH
0
Entiteti su garantovani Ustavom BiH
Zaključci Narodne skupštine RS-a ne sadrže ništa na šta međunarodna zajednica već nije reagovala. Postojanje i status entiteta su garantovani Ustavom Bosne i Hercegovine.
To postojanje i taj status ne mogu biti promijenjeni jednostrano, ni od strane Narodne skupštine RS niti bilo koga drugoga. Država ne treba saglasnost entiteta da bi provodila svoje ustavne nadležnosti, ističe se u večerašnjem reagovanju iz OHR-a i EUSR-a.

Razmatrajući moguće povlačenje ranije prenesenih nadležnosti, Vijeće za implementaciju mira je jasno istaklo da jednostrano povlačenje iz ranije dogovorenih reformi nije moguće. O zatvaranju OHR-a odlučuje visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i niko drugi, ističe se u reagovanju OHR-a i EUSR-a.

Što se tiče zahtjeva da visoki predstavnik redovno informiše Republiku Srpsku, visoki predstavnik je već govorio pred Narodnom skupštinom RS, ima redovne kontakte s vodstvom RS-a i uvijek je spreman da komunicira, podsjeća OHR i EUSR u svom reagovanju.

"Ova zemlja bi bila funkcionalnija i prosperitetnija da politički predstavnici ulažu vrijeme i trud na pitanje napretka u evropskim integracijama", ističe se u reagovanju OHR-a i EUSR-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: