Kaubojske igre
119

Entitet zove državu: Ko će Dodiku čuvati leđa?

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Milorad Dodik je negodovanjem obilježio kratak period proveden na poziciji predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a ozbiljnije posljedice njegove samovolje mogla bi izazvati najavljena odluka da će ga, uprkos nadležnostima Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, štititi naoružani pripadnici MUP-a RS.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH obavijestila je Dodika kako nijedna policijska agencija, izuzev pripadnika direkcije, u zgradu Predsjedništva BiH ne može unositi oružje, da bi Dodik u svom stilu odgovorio banjalučkoj ATV da neće odustati od toga da ga čuva policija RS, jer, kako je rekao, neće da bude "glineni golub".

Izvor iz policijskih struktura, koji je izrazio želju da ne navodimo njegovo ime i prezime, istakao je za Klix.ba da je stvar jasna i da članove Predsjedništva BiH po zakonu mogu štititi samo pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela.

"Pripadnici direkcije su jedine ovlaštene službene osobe koje tu pratnju pružaju na području čitave BiH i izvan nje. Oni su naoružani u skladu s procjenama. Nezakonito je da to radi bilo koja druga agencija pa tako i MUP RS. Pripadnici MUP-a RS nemaju pravo ni na kakvu nenajavljenu intervenciju na području Federacije BiH", kazao je naš izvor.

Poručio je kategorično da pripadnici MUP-a RS ne mogu naoružani u Predsjedništvo BiH.

"Pripadnici policije u Federaciji i pripadnici policije u Republici Srpskoj mogu prelaziti liniju spajanja entiteta naoružani, ali primjena tog oružja je nezakonita, osim u najavljenim situacijama. Dakle, ukoliko idu u hapšenje na području susjednog entiteta moraju dogovoriti zajedničke aktivnosti s policijom iz tog entiteta. Ukoliko prate člana Predsjedništva, dođe do incidenta, oni nemaju ovlast da upotrijebe to oružje", istakao je on.

Napominje da su pripadnici direkcije, prema međunarodnom zakonodavstvu, pri svakom prelasku granice dužni kontaktirati kolege iz susjednih zemalja.

"Prilikom prelaska granice se najavljuje ko dolazi, ko ga prati i kakvo oružje nosi. To samo pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela mogu raditi", rekao je naš izvor.

Bivši zamjenik direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Uroš Pena, s druge strane, smatra kako saradnja svih sigurnosnih agencija u BiH mora postojati da bi bio čuvan predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Osiguranje je kompleksna stvar i zakon ostavlja mogućnost dogovora. Kada je riječ o fizičkom osiguranju, nema nikakvih problema da ga čuva MUP RS. Riječ je o štićenoj ličnosti koja se štiti po kretanju, mjestu stanovanja i radnom mjestu. Kada je riječ o ovim osiguranjima, ne smije da bude improvizacije. Činjenica je da ovu vrstu osiguranja ne može vršiti jedna agencija samostalno", rekao je Pena za Euroblic.

On objašnjava da je Dodikov zahtjev da ga osigurava policija Republike Srpske sasvim legitiman, budući da je već dugo štićena ličnost, pa je stekao povjerenje u neke ljude te ističe da postoji mogućnost da to bude ispunjeno bez izmjene bilo kakvog zakona.

"Na osnovu podijeljenih uloga u sistemu, policija RS može to da radi, ali nikako sama. Moraju saznati od čega ga štite, a da bi to uspjeli moraju se koristiti podaci Obavještajno-sigurnosne agencije, Federalne policije, Agencije za istrage i zaštitu i ostalih. Ne zna MUP RS šta ko radi u Travniku i Zenici i kakve su tamo moguće sigurnosne prijetnje", rekao je Pena.

On ističe da je jasno da MUP Republike Srpske ne može vršiti saobraćajno osiguranje u Federaciji BiH, ali što se tiče fizičkog, nikakav problem nije da ga čuva upravo policija iz RS-a, kako je sam i tražio.

Dodik je potvrdio da je na službeni mail njegovog šefa kabineta stigao akt Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH kojim ga obavještava da nijedna policijska agencija, izuzev pripadnika direkcije, u zgradu Predsjedništva BiH ne može unositi oružje. Akt potpisuje direktor Direkcije Mirsad Vilić.