BiH
456

Enormne beneficije i pogodnosti koje uživaju zaposleni u elektroprivrednoj djelatnosti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, prema Kolektivnom ugovoru uposlenika u elektroprivrednoj djelatnosti u Federaciji BiH, beneficije i pogodnosti koje uživaju zaposleni u ovom sektoru nisu u skladu sa standardima javnih preduzeća u FBiH.

Nakon što se odustalo od poskupljenja struje i nakon što je Vlada FBiH odlučila da se fond za pomoć rudnicima puni iz sredstava od smanjenja plaća i drugih ušteda u elektroprivredama, portal Klix.ba donosi pregled svih pogodnosti i beneficija koje uživaju zaposleni u elektroprivrednoj djelatnosti.

Naime, prosječna plaća u Elektroprivredi BiH iznosi 1.600 KM, a neto satnica osnovne plaće u elektroprivredama je od svih ostalih neto satnica za druge zaposlenike veća za 26 posto.

Također, koeficijenti za obračun plaće koji dostižu i do 5,40 prosječnih plaća u Federaciji BiH su ogromni zbog čega su plaće u elektroprivredama enormno visoke.

Kada pored plaće dodamo dodatke na plaću, naknade plaće i stimulacijski dio na visini plaće, po ovom osnovu, pozavidjeli bi im i uposlenici u mnogo razvijenijim zemljama od BiH.

Prema pomenutom kolektivnom ugovoru dnevnice za službena putovanja u zemlji zaposlenika u elektroprivredama iznose 10 posto prosječne plaće u FBiH (oko 85 KM) dok za ostale uposlenike u drugim sektorima ta ista dnevnica iznosi 25 KM.

Zaposleni u elektroprivredama uživaju i prava na različite stimulacije i dodatake na plaću, kao i zdravstvene usluge, ne samo za uposlenike već i njihove porodice koje koriste u raznim klinikama širom Evrope, saznaje Klix.ba.

Obzirom na izuzetno složnu ekonomsko-socijalnu situaciju u Federaciji BiH elektroprivrede su očigledno posebna klasa i uživaju pogodnosti kojim upravo građani Federacije BiH plaćaju njihovu rastrošnost kroz kilovat električne energije.

U međuvremenu, rudari u Federaciji BiH koji su zaposleni u proizvodnji kao jamski radnici nemaju ni približne pogodnosti i nisu adekvatno plaćeni za posao koji obavljaju, zbog čega su nedavno najavili i proteste.

Najave o smanjenju plaća i beneficija u Elektroprivredi BiH, nisu danas prošle dobro kod radnika ove djelatnosti koji su najavili štrajk upozorenja.