{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Enormne beneficije i pogodnosti koje uživaju zaposleni u elektroprivrednoj djelatnosti

20.7.2015. u 18:00
456
305
Enormne beneficije i pogodnosti koje uživaju zaposleni u elektroprivrednoj djelatnosti
456
Enormne beneficije i pogodnosti koje uživaju zaposleni u elektroprivrednoj djelatnosti
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, prema Kolektivnom ugovoru uposlenika u elektroprivrednoj djelatnosti u Federaciji BiH, beneficije i pogodnosti koje uživaju zaposleni u ovom sektoru nisu u skladu sa standardima javnih preduzeća u FBiH.
Nakon što se odustalo od poskupljenja struje i nakon što je Vlada FBiH odlučila da se fond za pomoć rudnicima puni iz sredstava od smanjenja plaća i drugih ušteda u elektroprivredama, portal Klix.ba donosi pregled svih pogodnosti i beneficija koje uživaju zaposleni u elektroprivrednoj djelatnosti.

Naime, prosječna plaća u Elektroprivredi BiH iznosi 1.600 KM, a neto satnica osnovne plaće u elektroprivredama je od svih ostalih neto satnica za druge zaposlenike veća za 26 posto.

Također, koeficijenti za obračun plaće koji dostižu i do 5,40 prosječnih plaća u Federaciji BiH su ogromni zbog čega su plaće u elektroprivredama enormno visoke.

Kada pored plaće dodamo dodatke na plaću, naknade plaće i stimulacijski dio na visini plaće, po ovom osnovu, pozavidjeli bi im i uposlenici u mnogo razvijenijim zemljama od BiH.

Prema pomenutom kolektivnom ugovoru dnevnice za službena putovanja u zemlji zaposlenika u elektroprivredama iznose 10 posto prosječne plaće u FBiH (oko 85 KM) dok za ostale uposlenike u drugim sektorima ta ista dnevnica iznosi 25 KM.

Zaposleni u elektroprivredama uživaju i prava na različite stimulacije i dodatake na plaću, kao i zdravstvene usluge, ne samo za uposlenike već i njihove porodice koje koriste u raznim klinikama širom Evrope, saznaje Klix.ba.

Obzirom na izuzetno složnu ekonomsko-socijalnu situaciju u Federaciji BiH elektroprivrede su očigledno posebna klasa i uživaju pogodnosti kojim upravo građani Federacije BiH plaćaju njihovu rastrošnost kroz kilovat električne energije.

U međuvremenu, rudari u Federaciji BiH koji su zaposleni u proizvodnji kao jamski radnici nemaju ni približne pogodnosti i nisu adekvatno plaćeni za posao koji obavljaju, zbog čega su nedavno najavili i proteste.

Najave o smanjenju plaća i beneficija u Elektroprivredi BiH, nisu danas prošle dobro kod radnika ove djelatnosti koji su najavili štrajk upozorenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: