{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vlada FBiH: Nema povećanja cijena struje, uštede moguće smanjivanjem plaća u elektroprivredama

20.7.2015. u 13:20
674
171
Vlada FBiH: Nema povećanja cijena struje, uštede moguće smanjivanjem plaća u elektroprivredama
674
Vlada FBiH: Nema povećanja cijena struje, uštede moguće smanjivanjem plaća u elektroprivredama
Sastanak premijera Novalića s predstavnicima rudara (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Jedna od tačaka sporazuma koji je jučer postignut između Vlade FBiH i predstavnika rudara definiše i izdvajanje sredstava u visini od 0,01 KM po kilovat satu, počevši od 1.11.2015. godine.
Imajući u vidu da u poslovanju elektroprivreda i rudnika postoje velike rezerve, Vlada Federacije BiH smatra da u ovom trenutku nije potrebno povećavati cijenu električne energije.

“Uštede su moguće kroz reviziju poslovanja elektroprivreda, koje u svom kolektivnom ugovoru trenutno uživa benefinicije i pogodnosti koje nisu u skladu sa standardima javnih preduzeća u BiH. Naime, uštede su moguće u segmentima smanjenja visokog koeficijenta plata, dnevnica koje iznose 10 posto prosječne plate u FBiH, različitih stimulacije i dodataka na platu, kao i zdravstvenih usluga, ne samo za uposlenike već i članove njihovih porodica”, stoji u saopćenju Vlade FBiH.

I premijer Novalić smatra da nema potrebe za povećanjem cijena električne energije i da je to posljednja opcija.

“Bitno je istaći da će se sredstva planirana za funkcionisanje Fonda za razvoj i modernizaciju rudnika uglja obezbijediti kroz uštede, restrukturiranje i optimizaciju rada, te ukoliko budu nedostatna, razmotrit ćemo i mogućnost povećanja cijene električne energije. No, ukoliko se svaka od strana potpisnica ovog sporazuma bude držala dogovorenog, te bude provodila mjere koje su u njemu definisane, uvjeren sam da do povećanja cijene električne energije neće doći. Jako sam ohrabren i stavovima SSRRFBiH i njihovim viđenjem problema, te ovo vidim kao otpočinjanje sistemskog rješavanja ovog pitanja” naglasio je federalni premijer.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: