BiH
0

English: Sukob s visokim predstavnikom je sukob sa SAD-om

FENA
Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English optužio je političare iz Republike Srpske da namjerno pogrešno prezentiraju mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, te ih upozorio kako je njihova obaveza da poštuju legitimne ovlasti visokog predstavnika.
  • Pozivamo premijera Dodika i rukovodstvo RS-a da prihvate ove odluke onakvim kakve jesu. Moraju prestati sa svojim obmanjujućim izjavama koje doprinose radikalizaciji i porastu nacionalizma u BiH - izjavio je ambasador English u intervjuu bh. agencijama FENA, SRNA i ONASA.

On je izrazio ozbiljnu uznemirenost SAD-a što političari iz RS-a namjerno pogrešno prezentiraju mjere visokog predstavnika, čime BiH skreću s puta evroatlantskih integracija i vode je na put izolacije i nestabilnosti. Ovo je potpuno neprihvatljivo i izazvat će posljedice, dodao je.

  • Naš smiren pristup ovoj situaciji nemojte tumačiti kao nedostatak odlučnosti ili volje. Naš je interes sigurnost i stabilnost ove zemlje, i spremni smo ga braniti. Ako se nastavi ići putem sukoba, reakcija SAD-a će biti brza i snažna - naglasio je ambasador English.

On, međutim, nije želio precizirati kakve bi mogle biti konkretne posljedice, ali je kazao da se sigurno neće dozvoliti direktan napad na strukture Dejtonskog sporazuma i instituciju visokog predstavnika.

  • Sukob s visokim predstavnikom je sukob sa Sjedinjenim Državama - upozorio je ambasador SAD-a u BiH, izrazivši ipak očekivanje da će Lajčakove mjere biti dokraja i u potpunosti provedene.

On je pojasnio kako su ove mjere u potpunosti u skladu s Dejtonskim sporazumom, te da im nije cilj ukidanje RS-a. Njima se traži samo da vladini zvaničnici rade posao za koji su izabrani. One nisu usmjerene protiv bilo kojeg konstitutivnog naroda, niti ukidaju ustavne mehanizme zaštite konstitutivnih naroda ili entiteta.

  • Tvrditi drugačije, nije samo neodgovorno, nego i neiskreno - rekao je ambasador English, uz poruku političarima iz RS-a da će njihovu odluku o napuštanju državnih institucija smatrati nepotrebnom provokacijom.

Također, provokativnom je ocijenio i izjavu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice da je cilj mjera visokog predstavnika i plana specijalnog izaslanika UN-a za Kosovo ukidanje RS-a i proglašavanje jednostrane nezavisnosti Kosova.

Ambasador SAD-a kaže kako je potpuno pogrešno Koštunicino tumačenje da su mjere visokog predstavnika protiv RS-a. Njihov cilj je da BiH nastavi dalje putem prema evroatlantskim integracijama i da postane funkcionalna država.

On također ocjenjuje pogrešnom i povlačenje paralele između situacije na Kosovu i situacija u BiH, posebno u RS-a. Teritorijalni integriret BiH je riješeno pitanje, dok je pitanje statusa Kosova još otvoreno, kazao je ambasador SAD-a u BiH.

On je stoga upozorio da SAD neće prihvatiti nikakve pokušaje prijetnji teritorijalnom integritetu BiH, bez obzira dolaze li oni iz zemlje ili izvan nje.

Ambasador English je obećao nastavak podrške SAD-a nastojanjima da BiH izađe na samoodrživ put prema evroatlantskim integracijama.

Ipak, stav je da još nije trenutak za ukidanje visokog predstavnika ili bonskih ovlasti, sve dok BiH ne pokaže da je sama sposobna ići evropskim putem.