BiH
0

English: Političko rukovodstvo BiH mora raditi puno, puno više

FENA
Bosna i Hercegovina je napravila korak bliže ka svojoj sudbini unutar euroatlantskih struktura, ali je odgovornost bh. lidera tim korakom proporcionalno postala veća, kazao je danas u Sarajevu ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Charles English.

"SAD vjeruje u BiH i njene građane. Vjerujemo da građani ove zemlje zaslužuju mirnu i prosperitetnu budućnost u okviru euroatlantskih struktura i traže od svojih političkih lidera da im takvu budućnost osiguraju", kazao je ambasador English na javnom predavanju koje je danas upriličeno na Fakultetu političkih nauka za polaznike postdiplomskog studija "Diplomatija u savremenom svijetu".

On je naglasio da će se za nekoliko decenija historičari ostvnuti na to kako se BiH transformirala iz poratnog, etnički podijeljenog društva, u vitalnu i prosperitetnu multietničku evropsku državu.

"U svojoj analizi oni će identificirati prekretnicu kad su bh. politički lideri prepoznali svoju zajedničku sudbinu i iskoristili trenutak za postizanje ovakvog ishoda. Apeliram na sve vas, i na izabrane lidere i građane, da dopustite da taj trenutak bude sad", poručio je polaznicima studija diplomatije američki ambasador.

English se u govoru osvrnuo i na činjenicu da su u BiH usvojeni zakoni o reformi policije, čime su, kako je kazao, BiH otvorena vrata za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ali i upozorio da je usvajanje reformskih zakona o policiji predugo trajalo.

"Usvajanje ovih zakona trajalo je tri godine. BiH nema vremena da čeka dok se njeni lideri nastavljaju prepirati oko zakona potrebnih da bi ova zemlja išla naprijed", kazao je on.

English je naglasio i to da političko rukovodstvo u BiH mora raditi puno, puno više, da bi BiH gajila realnu nadu o priključenju EU.

"Oni ne mogu potrošiti tri godine u međusobnom žestokom polemiziranju o svakoj reformi, kao što je to bio slučaj s policijskom reformom", kazao je English.

On je u današnjem govoru naglasio i to da ekonomija BiH ima stabilnu stopu razvoja, ali i upozorio da ipak nije sve dobro. Stopa nezaposlenosti u BiH je visoka, posebno među mladima, a ni poslovna klima nije onakva kakvom bi trebalo da bude. Uz sve to ipak je istaknuo da BiH ima sjajan ekonomski potencijal koji može privući strane investitore, te da bi to za političko rukovodstvo ove zemlje trebalo da bude osnovna odgovornost i najveći prioritet.

Američkog ambasadora danas su prigodnim riječima pozdravili dekan FPN-a u Sarajevu prof. Mirko Pejanović i voditeljica Studija prof. Emina Kečo-Isaković.