BiH
72

Enesa Džanić iz Magalaja: Ovo je Bogu plakati!

FENA
Enesa Džanić (Foto: Fena)
Enesa Džanić (Foto: Fena)
Trgovački centar u Maglaju koji je rijeka Bosna potpuno poplavila, a nivo vode dosezao i do dva i po metra, uništen je, a trgovci butika i ostalih radnji čiste ono što je ostalo, dok su neki odustali od svega.

Enesu Džanić, novinarke Agencije FENA, zatekle su u njenom butiku "Eni" u kojem je voda bila metar i po. Nakon što se povukla ostavila je blato i mulj koji Enesa već nekoliko dana pokušava očistiti.

U kanti s malo čiste vode koja joj je dostavljena pere svaku majicu, hlače i košulju da bi sve to kada u stanu dobije vodu i struju mogla oprati u mašini za veš.

Pokazuje nam stvari za koje kaže da je skupo platila, a na stanju u butiku prije poplave bilo je robe u vrijednosti 25.000 KM.

Prodajući odjeću uspjela je othraniti i odškolovati dvoje djece, ali sad joj je najteže.

"Uništeno je sve. Osim toga uništen mi je stan, auto, a slično se dogodilo i sinu kojim ima stan na prvom spratu zgrade u Maglaju", priča uplakana Enesa.

Prodavala je kvalitetniju odjeću te je stoga šteta neprocjenjiva. Oprala je zidove radnje dezinfekcionim sredstvima jer je smrad nesnošljiv u ovom gradu i objektima oko njega. Vlaga se uvukla u sve pore i to je ono sa čim će se Maglajlije najteže izboriti.

Naglasila je da ju je protekli rat zatekao u Maglaju iako je dotad živjela u Doboju te da je prije 20 godina počela ispočetka, a ovo će za nju biti još jedan težak početak.

Odmahuje glavom i kaže da je teško pričati jer sve je ovo "Bogu plakati".

Voda, mulj i prljavština ušle su u sve pore te je tako teško stradala i džamija koja je u istoj ulici kao i Trgovački centar, a čija slika je obišla cijeli svijet.

Kur'ani i sve knjige iz džamije su uništene. Podrum je pun mulja i u njega je gotovo nemoguće ući. Prvi sprat džamije u kojem se nekada klanjalo i gdje je mujezin učio ezan također je poplavljen.

Džamijski ćilimi izneseni su vani. Natopljeni su vodom i proći će još dugo vremena prije nego se sve dovede u red.