Sanski Most
86

Enes Eminić iz DF-a prešao u SDP: Distancirao sam se od "šnicli i volova"

Klix.ba
Enes Eminić Pela, nekadašnji kandidat za načelnika Općine Sanski Most u ime koalicije SDP-DF, objavio je danas da istupa iz Demokratske fronte i pristupa Socijaldemokratskoj partiji BiH.

"Na izborima za mene je glasalo 5.236 ili 47,96% građana Sanskog Mosta koji su izašli na izbore. Zbog odgovornosti prema tim građanima morao sam napisati ovo saopštenje. Član DF-a sam postao prije svega vjerujući da je predsjednik DF-a Željko Komšić patriota, demokrata, političar koji govori istinu i ima moralne principe", naveo je u svom pismenom obrazloženju odluke.

Dodao je da nakon saznanja da će kantonalni zastupnici DF-a formirati kantonalnu vladu zajedno sa SDA i Laburističkom strankom osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića njegovom razočarenju nije bilo kraja.

"Kao član DF-a, sa ostalim kolegama iz Sanskog Mosta, učinio sam sve da DF ne učestvuje u formiranu vlade USK-a sa Laburistima. U početku sam mislio da je to lični izbor dvojice vlasnika kantonalnog DF-a Farke Hodžića Hodže i Ekrema Prošića Maršala.Taj 'dvojac' je od DF-a USK-a napravio privatnu firmu koja se, između ostalog, bavi i politikom, ali samo sa ciljem ostvarivanja materijalnog interesa, po svaku cijenu, za sebe, članove svojih porodica i malog broja poslušnika", naveo je Eminić.

Istakao je da je, nakon što mu se ukazala prilika da nakratko razgovara sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem, iznio negativan stav većine članova OO DF-a Sanski Most o učešću DF-a u Vladi USK-a.

"Dobio sam odgovor da ja to ne razumijem, da je to dobro za DF i građane USK-a te da 'ne treba klati vola zbog jedne šnicle'. Nakon takvog odgovora donio sam jedinu moguću odluku i iz moralnih razloga napustio takvu politiku i članstvo u DF-u te se distancirao od 'šnicli i volova'. Zbog svega iznesenog, zbog moralne odgovornosti prema građanima želim da se na ovaj način javno oglasim i distanciram od takve politike DF-a i molim sve da me ne dovode u bilo kakvu vezu sa onima koji zbog ličnog interesa sarađuju sa najvećim kvislingom BiH i osuđenim ratnim zločincem. Na kraju sa ponosom ističem da sam član SDP BiH", poručio je Eminić.