BiH
35

Enes Čengić priložio ispisnicu iz SDA, nema smetnji za imenovanje u FERK

Piše: Er. M.
Enes Čengić/ lijevo (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Enes Čengić/ lijevo (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Bivši direktor Energoinvesta i istaknuti član Stranke demokratske akcije (SDA) Enes Čengić "napustio" je SDA kako bi mogao bit imenovan na mjesto člana Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH (FERK).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 22. aprila utvrdila je jedinstvenu listu kandidata za članove Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH, na kojoj su Enes Čengić, Sanela Pokrajčić i Mile Srdanović.

Kako je saopćeno, na ovaj prijedlog prije upućivanja Parlamentu FBiH na konačno imenovanje, prethodne saglasnosti trebaju dati predsjednik FBiH Marinko Čavara i potpredsjednici FBiH Melika Mahmutbegović i Milan Dunović.

Dunović je u januaru odbio dati saglasnost na imenovanje Čengića koji je u tom periodu bio član Glavnog odbora SDA. S obzirom na to da Čengić ispunjava sve ostale opće i posebne zakonske uslove najavljeno je da je njegovo imenovanje moguće, ali tek nakon što dostavi dokaza o tome da nije više stranački aktivan.

"Čengić je bio član Glavnog odbora SDA, ali je priložio ispisnicu iz SDA, te je formalno ispunio sve zakonske uslove", rekao je Dunović za Klix.ba.

Podsjećamo, potpredsjednik FBiH odbio je da potpiše i imenovanje Predraga Šupljeglava za člana FERK-a. On je u saopćenju za javnost naveo kako Šupljeglav ne ispunjava posebne zakonske uslove za imenovanje jer nema višegodišnje profesionalno iskustvo u energetskom sektoru.