Privreda
23

Privredni gigant Energoinvest bi krajem februara trebao dobiti novog direktora

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Energoinvest bi u mjesec mart trebao ući s novim direktorom, s obzirom na to da aktuelnom mandat ističe 28. februara.

Na čelu nekadašnjeg privrednog giganta Energoinvesta, uskoro bi se trebao naći novi direktor. Kako je za Klix.ba potvrđeno iz ovog preduzeća, još uvijek aktuelnom predsjedniku Enesu Čengiću, mandat ističe 28. februara.

"Direktoru Enesu Čengiću mandat ističe 28. februara i on više neće biti direktor. Kada bude potvrđen novi Nadzorni odbor, odlučivat će se o imenovanju novog direktora", kazali su nam iz Službe za odnose s javnošću preduzeća.

Do tog datuma, novi Nadzorni odbor, kojem je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala prethodnu saglasnost, ali još nije potvrdila Skupština Energoinvesta (zakazana za 24. februar 2016. godine), imenovat će novog direktora.

Federalna vlada je na hitnoj sjednici održanoj 9. februara ove godine donijela odluku o davanju saglasnosti za razrješenje Asima lbrahimagića, Mersada Ramovića, Nijaza Alispahića i Muamera Halilbašića dužnosti članova Nadzornog odbora Energoinvesta, zbog isteka mandata. Ujedno, Vlada je dala prethodnu saglasnost na prijedlog da na dužnosti članova Nadzornog odbora Energoinvesta budu imenovani Asim lbrahimagić, Emir Agić, Rasim Muminović i Denis Naprta.

Iz Sindikata ovog preduzeća danas nisu odgovarali na naše pozive, a kako je ranije saopćeno, već duže vrijeme poslovanje je otežano. Postoji više razloga za to, a jedan od najvećih tekućih problema je nemogućnost naplate potraživanja za urađeni posao u Iraku, regija Kurdistan, gdje lokalne vlasti duguju 11 miliona dolara.

Nekadašnji je ovo privredni gigant koji se nalazi u dubiozi, a čiji radnici na svoje plaće čekaju i po nekoliko mjeseci.

Iz Uprave Energoinvesta ističu da radnici trebaju biti strpljivi i razumjeti u kakvoj se situaciji preduzeće nalazi.