BiH
0

Emrić: Neprihvatljivo da se na Trgovskoj gori izgradi odlagalište radioaktivnog otpada

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je prijedlog zaključka poslanika Jasmina Emrića kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da za prvu narednu sjednicu Predstavničkog doma pripremi i dostavi Informaciju o postupku razgovora o ocjenjivanju i odobrenju pogodnosti lokacije na Trgovskoj gori za smještaj Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada koji vodi Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost Republike Hrvatske.

Emrić je kazao da se radi o aktuelnoj temi "koja je, nažalost, već više godina u realizaciji“.

"Ove najnovije najave iz Republike Hrvatske da se nastavlja postupak ocjenjivanja pogodnosti lokacije na Trgovskoj gori za smještaj Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada uznemirio je ponovno javnost sjeverezapadnog dijela BiH", kazao je Emrić.

Naveo je da želi da se snažno, kao predstavnik građana Unsko-sanskog kantona i cijele sjeverozapadne regije, suprotstavi toj namjeri i da još jednom ponovi stav građana i javnosti "da je neprihvatljivo da se na Trgovskoj gori izgradi ili smjesti odlagalište radioaktivnog otpada“.

"Ovaj postupak traje više od 30 godina. Intenzivno se suprotstavljamo ovoj namjeri negdje od 1997. godine kada su bile prve inicijative i kada je Trgovska gora predložena kao jedna od mogućih lokacija za ovo odlagalište", kazao je Emrić.

Napomenuo je da su općine Bužim, Bosanski Novi, Novi Grad, donosile rezolucije.

"Najnovije su rezolucije stigle na ovlaštene adrese i nadamo se da će ova ukupna aktivnost koja traje od lokalnih zajednica, entitetskih ministarstava, uroditi plodom te da ćemo zajedno dobiti jednu, prije svega, preciznu informaciju o postupku razgovora, ocjenjivanju i odobrenju navedene lokacije, te da ćemo jasno iznijeti stav da su te namjere za BiH neprihvatljive. Odnosno da one imaju za posljedicu da umanje perspektivu razvoja tog kraja, ali isto tako želim napomenuti nesagledive posljedice za zdravlje i život građana na ovim prostorima", kazao je Emrić.