{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Emrić: BiH hitno da reaguje u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada

S
SRNA
13.6.2015. u 13:20
2
13
Emrić: BiH hitno da reaguje u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada
2
Emrić: BiH hitno da reaguje u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada
Poslanik Predstavničkog doma Parlamenta BiH Jasmin Emrić rekao je da BiH mora brže da reaguje u vezi sa slučajem Trgovske gore u hrvatskoj opštini Dvor, gdje se planira izgradnja odlagališta radioaktivnog otpada.
On je ocijenio da su "dosadašnje aktivnosti BiH bile spore i trome" i da se mora brže reagovati, posebno zbog konvencije koja obavezuje i Hrvatsku i BiH na međusobne razgovore o lokaciji kada je u pitanju radioaktivni otpad.

Emrić kaže da još nema informaciju o postupku ocjenjivanja pogodnosti lokacije Trgovske gore u opštini Dvor u Hrvatskoj za odlaganje radioaktivnog otpada, koja je zatražena od Vijeća ministara BiH.

"Zamolili su nas za strpljenje zbog složenosti izrade takve informacije, što ja smatram da nije opravdanje, te da je potrebna veoma hitna reakcija s obzirom da je postupak u toku i da su stvari veoma ozbiljne", izjavio je Emrić u Dvoru na konferenciji "Treba li Dvoru odlagalište radioaktivnog otpada".

Emrić je najavio da će na narednoj sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma tražiti da se urgira i da se raspravlja o ovoj informaciji, da bi Predstavnički dom mogao donijeti odgovorajuće odluke i stavove koji su vezani za lokaciju Trgovske gore.

On smatra da nadležne institucije BiH do sada nisu uradile sve što su mogle i da ne prate postupak, te da čak nemaju dovoljno informacija.

"Ja sam postavljao i usmeno pitanje, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je da nije nadležan i da je nadležna Regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BiH i da oni trebaju dati informaciju. Od nadležne agencije smo dobili molbu da budemo strpljeni i da će oni informaciju sačiniti", rekao je Emrić.

Stanovnici opštine Dvor u Hrvatskoj protive se izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora i ne vjeruju u obećanje da odlagalište neće negativno uticati na životnu sredinu.

S obzirom da je planirana lokacija udaljena oko dva i po kilometra od Novog Grada u Republici Srpskoj i u neposrednoj je blizini izvorišta vode u naselju Mlakve, od aprila je u ovoj opštini peticiju protiv odlaganja radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori potpisalo više od 5.000 stanovnika.

Osim toga, u aprilu je šest opština u slivu rijeke Une - Novi Grad, Kostajnica, Bosanska Krupa, Bužim, Cazin i Velika Kladuša potpisalo zajedničko pismo kojim od nadležnih entitetskih i BiH institucija traže hitno pokretanje aktivnosti s ciljem zaustavljanja izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor u Hrvatskoj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: