Analizirao prijedlog
69

Emrić kritikovao Nacrt zakona o Sudu BiH i prozvao Trojku: Žele mu smanjiti nadležnost

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnik Narodnog evropskog saveza (NES) u Parlamentu Bosne i Hercegovine Jasmin Emrić komentirao je Nacrt zakona o Sudu BiH te je poručio kako se ovim nacrtom oduzima nadležnost za krivična djela kao što su predmet Respiratori ili slučajevi Memić i Dragičević.

Analizirajući prijedlog, Emrić ističe kako je potpuno jasno da predlagač, odnosno stranke državne koalicije imaju namjeru značajno smanjiti i teritorijalno ograničiti postojeće i važeće nadležnosti Suda BiH.

"U Nacrtu zakona u Poglavlju I - Nadležnosti Suda, u članu 16. (Krivična nadležnost) izbačena je nadležnost koja je u važećem Zakonu o Sudu Bosne i Hercegovine propisana u članu 7. sav (2) tačka b). To konkretno znači da Sud Bosne i Hercegovine, ako bi stranke u vlasti na državnom nivou usvojile ovakav prijedlog, ne bi bio nadležan za krivična djela iz oblasti privrednog, ekonomskog i financijskog kriminala, a koja su u cjelosti počinjena na teritoriju jednog od entiteta ili Brčko Distrikta BiH", rekao je Emrić.

Poručio je kako Sud BiH prema nacrtu ne bi bio nadležan za brojne predmete.

"S obzirom da je nedavno Sud Bosne i Hercegovine vodio i okončao jednu poznatu aferu pod nazivom 'Respiratori', ukoliko bi došlo do smanjenja nadležnosti kako je predloženo ovim Nacrtom zakona, u budućnosti taj sud više ne bi bio nadležan za slične afere i predmete, već bi se isti vodili i završavali u sudovima jednog od entiteta ili Brčko Distrikta BiH, ovisno o teritoriju na kojemu bi bila počinjena ta krivična djela", naglasio je.

Pitao je i ko je zagovarač i naručila da se na ovaj način smanje i ograniče nadležnosti.

"Iz novog teksta Nacrta zakona o sudu Bosne i Hercegovine izbačene su i nadležnosti koje su propisane važećim Zakonom o Sudu Bosne i Hercegovine u članu 7. stav (3) pod tačkama a) i b). Ukoliko bi stranke u vlasti na državnom nivou 'Trojka-HDZ-SNSD' usvojile ovakav prijedlog smanjenja važećih nadležnosti, tada Sud Bosne i Hercegovine ne bi bio nadležan da daje konačan i prvi obavezujući stav u vezi s provođenjem zakona Bosne i Hercegovine i međunarodnih ugovora po zahtjevu bilo kojeg suda entiteta ili bilo kojeg suda Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Dalje, Sud Bosne i Hercegovine više ne bi bio nadležan niti da donosi praktična uputstva za primjenu krivičnog materijalnog prava Bosne i Hercegovine iz nadležnosti Suda u vezi s krivičnim djelima genocida, zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i kršenja zakona i običaja rata, te pojedinačnoj krivičnoj odgovornošću vezano za ta djela, po službenoj dužnosti ili po zahtjevu bilo kojeg entitetskog suda ili suda Brčko Distrikta BiH", mišljenja je Emrić.

U saopćenju za javnosti, Emrić je pitao i čini je interes da se eliminira svaki oblik usklađivanja i primjene sudske prakse.

"U Nacrtu zakona u Poglavlju I - Nadležnosti Suda u članu 16. (Krivična nadležnost) potpuno je izmijenjen stav 3) na način da su dodane i nove tačke: a), b), c) i d). U članu 16. stavom (3) Nacrta zakona ograničava se nadležnost Suda, za krivična djela iz oblasti terorizma, trgovine ljudima i seksualnom iskorištavanju žena i djece, nezakonite trgovine drogom, nezakonite trgovine oružjem, pranja novca, korupcije, zaštite okoliša, krivotvorenja sredstava plaćanja, kompjuterskog i organiziranog kriminala propisana krivičnim zakonima Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, uvjetima koji su određeni tačkama a), b), c) i d). Ukoliko bi se usvojila predložena teritorijalna ograničenja Sud Bosne i Hercegovine više ne bi bio nadležan za ta navedena krivična djela koja budu počinjena na teritoriju jednog entiteta ili Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, osim u slučaju da je izvršenjem tih krivičnih djela nastala šteta velikih razmjera za državu Bosnu i Hercegovinu", poručio je.

To praktično znači, prema Emrićevom mišljenju, da Sud Bosne i Hercegovine ne bi bio nadležan za slučajeve poznate u javnosti kao Dženan Memić, David Dragičević i slične predmete.

"Zbog očiglednih propusta u nekim konkretnim sudskim postupcima koji su vođeni od strane sudova na nižim nivoima nastalo je veliko nepovjerenje građana prema pravosuđu, te se od uključivanja Suda Bosne i Hercegovine u konkretnim slučajevima očekuje ispravljanje svih propusta u radu nižih pravosudnih tijela i vraćanje pravne sigurnosti. Nedopustivo je da se, umjesto jačanja Suda Bosne i Hercegovine kako bi vratio povjerenje u nepristranost i nezavisnost vođenja sudskih postupaka, smanjuje i ograničava nadležnost tog suda, a posebno je nedopustivo oduzimanje nadležnosti za krivična djela kao što je bio predmet Respiratori ili još uvijek aktuelni slučajevi Memić i Dragičević. Kome je u interesu smanjenje i ograničavanje važećih nadležnosti Suda Bosne i Hercegovine, nije teško zaključiti. Neki ministri Trojke ranije su izjavili da to neće podržati, ali uskoro ćemo vidjeti njihovu odgovornost i dosljednost kod izjašnjavanja o predloženom zakonu", zaključio je Jasmin Emrić.