Komentar zastupnika NES-a
32

Emrić: Držeći zemlje Zapadnog Balkana na čekanju EU jača destruktivne politike

N. V.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Zastupnik NES-a u Parlamentu BiH Jasmin Emrić komentarisao je nedodjeljivanje kandidatskog statusa EU za BiH kazavši da EU takvom odlukom udaljava prostor Zapadnog Balkana od evropske perspektive te obeshrabruje progresivne političke snage koje zagovaraju integraciju u EU.

"Istovremeno, jačaju euroskeptike i destruktivne politike koje su naklonjene i preferiraju ruski utjecaj u ovim geopolitičkim odnosima koji su nastali agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu. Smatramo da je neophodno, prije svega zbog sigurnosnih izazova, dodijeliti kandidatski status i Bosni i Hercegovini, čime bi se jasno pokazala opredijeljenost EU da podrži i pospješi provođenje reformskih procesa koji su u zastoju već više godina", rekao je on.

Ističe da dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH ne bi značilo spuštanje evropskih standarda nego momenat dobre volje i podstrek.

"Dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini ne vidimo kao odustajanje EU od zadanih prioriteta, već kao dodatnu obavezu i poruku svim domaćim političkim akterima da se posljednji postignuti politički dogovor u Briselu mora provesti, kao i da evropski put nema alternativu", smatra Emrić.