BiH
91

Emrić: A-SDA spremna preuzeti odgovornost za resor trgovine u Vladi FBiH

FENA
A-SDA
A-SDA
Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Stranke demokratske aktivnosti A-SDA nastavili su danas popodne razgovore vezano za formiranje nove koalicije u Federaciji BiH.

Zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović kazao je novinarima nakon sastanka da su danas ponovo razgovarali o reformskoj agendi, a obje stranke su opredijeljene da se podrže svi reformski zakoni.

"Daje se podrška Vladi Federacije i Vijeću ministara BiH. Predstavnici delegacije A-SDA pokazali su spremnost da sudjeluju u radu Vlade Federacije BiH s jednim ministarskim mjestom. Zainteresirani su za poziciju ministarstva trgovine uz obrazloženje da imaju kadrove za tu poziciju", kaže.

Moglo bi se, dodaje, nazrijeti da bi Stranka za BiH trebala ponuditi rješenje za ministarstvo energetike, A-SDA bi trebala ponuditi rješenje za ministarstvo trgovine, a najvjerovatnije BPS za turizam.

"Tako da na neki način slažemo kockice kad je u pitanju Vlada FBiH", kazao je.

Osmanović ističe da je generalni sekretar SDA Amir Zukić u kontaktu s predsjednikom BPS-a Seferom Halilovićem te da očekuje da danas ili sutra također budu nastavljeni razgovori i s tom političkom partijom „te i da s njima na neki način privodimo kraju ove razgovore“.

Ponovio je da bi do početka septembra trebalo da bude popunjena Vlada FBiH s nedostajuća četiri ministarska mjesta.

"Trebalo bi da početkom septembra dobijemo Vladu FBiH s nova četiri ministra", kaže Osmanović.

Predsjednik Kantonalnog odbora A- SDA USK Jasmin Emrić kaže da je ta politička partija spremna preuzeti odgovornost za resor ministarstva trgovine i u tom kontekstu su i tekli razgovori.

"Pred nama su i razgovori vezani za učešće A-SDA kroz javna preduzeća ili eventualno druge pozicije koje će biti predmet razgovora između političkih stranaka koje ulaze u možemo reći novu Vladu FBiH. Možemo biti zadovoljni time što postoji razumijevanje, što se traže najbolja kadrovska rješenja i u skladu s tim ćemo dati svoju konačnu odluku", kazao je.

Ta stranka, kaže, podržava sve reformske procese i sve ono što će ubrzati put Bosne i Hercegovine ka kandidaturi za članstvo Europske unije.

Predstavnici SDA, Bosanskohercegovačke patriotske stranke, SBiH i Stranke demokratske aktivnosti A-SDA potpisali su krajem jula sporazum o političkoj suradnji, zajedničkom djelovanju i jedinstvenom nastupu za mandatni period 2015.-2018. Tim sporazumom opredijelili su se za političku borbu za cjelovitost BiH i jačanje njenih institucija, te za provođenje suštinskih ekonomskih i društvenopolitičkih reformi koje će pokrenuti razvoj i ekonomski napredak.