Mirovna misija
1.3k

Emotivni rastanak: Grupa bh. vojnika ispraćena u Afganistan

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: D. Z./Klix.ba)
U misiju podrške miru "Odlučna podrška" danas je iz kasarne Dubrave kod Tuzle u Afganistan ispraćena grupa pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) koji pripadaju Pješadijskoj jedinici i Vojnoj policiji.

Grupa od 53 pripadnika OSBiH, u čijem su sastavu i četiri žene u Afganistanu će provesti narednih šest mjeseci, a njihova dnevnica iznosi 110 KM. U zavisnosti od situacije, otvorena je mogućnost i da u Afganistanu ostanu mjesec dana duže.

Oni su u proteklih šest mjeseci prošli kroz posebnu obuku u kojoj su postigli zahtjevane standarde i u potpunosti su spremni za izvršenje zadataka koji će im biti nametnuti.

"Oni će raditi na očuvanju unutrašnjih perimetara te kontroli na aerodromu u Afganistanu.Na taj način naši pripadnici su zaštićeni od vanjskih napada i imaju prilično dobar status u segmentu zaštite i mogućnosti da na najbolji način obavljaju svoje zadatke", rekao je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović.

Brigadni general Kenan Dautović, zamjenik komandanta Operative komande za operacije OSBiH danas je bio posebno sretan, jer su u izuzetno važnu misiju ispraćeni bh. vojnici.

"Rezultate koje su postigle prethodne generacije predstavljale su garant da se BiH ponudi akcijski plan za članstvo u NATO. Operativna komanda OSBiH čini sve da naši pripadnici budu što je moguće bolje pripremljeni kako bi mogli adekvatno odgovoriti svim izazovima u bilo kojoj od misija u koje se upućuju", rekao je Dautović.

Komandant Pete pješadijske brigade OSBiH brigadir Emir Kliko kazao je da bh. vojnici prije odlaska u misiju prolaze kroz niz provjera u okviru domaćih i međunarodnih vježbi.

Ali, kako je naveo, tek u misiji dolazi do punog izražaja psiho-fizička spremnost i sve ostalo što su vojnici usvojili u toku procesa obuke.

"Vojniku vrhunac njegovog zadatka predstavlja odlazak i djelovanje u stvarnoj misiji", rekao je Kliko.

Oružane snage učestvovale su u proteklim godinama u brojnim misijama. Pored 53 pripadnika koji su danas krenuli prema Afganistanu u mirovnim misijama trenutno djeluje još 70 bh. vojnika.

Nakon ceremonije svečanog ispraćaja uslijedilo je kratko druženje s pripadnicima misije koji su se na kraju na vrlo emotivan način pozdravili sa članovima svojih porodica.