{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Emotivni dokumentarni film o Davidu Dragičeviću: Volio život, drugove, životinje, košarku...

Piše: M. N./Klix.ba
18.1.2019. u 08:52
3.870
100
Emotivni dokumentarni film o Davidu Dragičeviću: Volio život, drugove, životinje, košarku...
3.870
 
Prošlo je 298 dana kako građani Banje Luke traže pravdu za mladića Davida Dragičevića koji je ubijen u martu 2018. godine. Federalna televizija objavila je dokumentarni film pod nazivom "Dječak" koji govori o Davidovom životu i borbi da se otkrije istina o njegovoj smrti.
Autorica filma je dugogodišnja novinarka Elma Kazagić. U filmu se pojavljuju Davidovi roditelji Davor i Suzana te njegovi dugogodišnji prijatelji. Govorili su o Davidovom rođenju, djetinjstvu, hobijima, interesovanjima i naglasili kako je bio dobar i vrlo inteligentan momak, ispred svoje generacije.

Od malih nogu zanimali su ga kompjuteri, a njegovi prijatelji su kazali da je već u srednjoj imao fakultetsko znanje. Svoje prijateljice je štitio i čuvao, nije dozvoljavao da ih iko maltretira.

U filmu se pojavljuju i snimci iz škole, s mature te iz svakodnevnog Davidovog života. Roditelji Davor i Suzana kazali su kako je David unio radost u njihov život.

Sretni dio prekida se Davidovim stihovima "Djeca svjetlosti" koji su pronađeni u njegovom laptopu, a potom kreću snimci protesta, progona ljudi s Trga Krajine, obračuna s policijom i tužne slike koje su obišle cijeli svijet.

"Meni su ubili sjeme, mog anđela od 21 godinu. I ne dam ga", kazao je Davor.

David je imao 21 godinu kada je nestao u Banjoj Luci 18. marta 2018. godine. Tijelo mu je pronađeno 24. marta u potoku Crkvena. MUP RS pokušao je predstaviti Davida kao kriminalca koji je opljačkao kuću i pod dejstvom opojnih droga se utopio. Tada je počela borba roditelja i grupe Pravda za Davida koji tvrde da je David mučen, silovan, izmasakriran, ubijen i bačen u potok. Nadležne institucije još nisu napredovale u ovom slučaju. S druge strane, članove grupe Pravda za Davida hapse već danima, a sudovi su u rekordnom roku donijeli osuđujuće presude.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: