Životna patnja
423

Emotivna priča Sirijca u Sarajevu: U ratu izgubio sestru i suprugu, kćerku izbavio iz ropstva

A. D.
Screenshot
Screenshot
Sirijac Mahmoud Al Said koji trenutno sa dvogodišnjom kćerkom Ayom boravi u Sarajevu u ratu zahvaćenoj Siriji izgubio je sestru. Zbog režima je sa suprugom morao otići u Liban, a onda u Njemačku gdje su dobili status izbjeglica. No, tu se ne završavaju patnje.

Ubrzo su se morali vratiti na teritorij Libana, a prilikom ponovnog pokušaja odlaska u Njemačku, zarobile su ih snage Hezbollaha. Supruga mu je stradala od hemijskog napada i tada počinje njegova borba.

Mahmoud Al Said svoju emotivnu životnu priču podijelio s Glasom Amerike, kazavši da mu je jedina želja doći u Njemačku ili neku drugu zemlju Evropske unije.

Naime, nakon što mu je supruga stradala od hemijskog napada tada počinje njegova borba. S dvogodišnjom Ayom na putu je sedam mjeseci, a njihova prva stanica bila je Taksim u Turskoj. Tamo je doživio najveće poniženje, a ujedno i strah. Kćerku su mu, kako kaže, kidnapovale paravojne snage.

Nakon što je uspio vratiti kćerku, putovanje su nastavili kroz Grčku i Makedoniju gdje je s Ayom proveo četiri dana u šumi.

Ubrzo su se našli na teritoriji Srbije, a onda je Mahmoud morao birati između Mađarske i BiH. Znao je, kaže, da u Bosni žive dobri ljudi.

Svoj put će morati nastaviti jer Ayi želi osigurati sretno djetinjstvo i sigurnu budućnost.

Al Said dijeli istu sudbinu kao i više od milion i po stanovnika Sirije koji su nakon rata i sukoba između pobunjenika i vlasti u toj zemlji, napustili svoje domove. Težak put preko brda i šuma dug više od dvije hiljade kilometara doveo ga je u Sarajevo, gdje trenutno sa dvogodišnjom kćerkom boravi u jednom hostelu na Baščaršiji.