BiH
513

Emis Poljić preživljava od prodaje slika

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Nezavršeni sprat porodične kuće u naselju Priluk kod Živinica centar je svijeta za 29- godišnjeg Emisa Poljića. U sobama bez vrata, sa betonskim podom, nezavršenim kupatilom i kuhinjom taj vrijedni mladić provodi dane i noći slikajući motive iz svoje čaršije, portrete, prirodne fenomene...

Završio je Građevinsko-geodetsku školu (smjer likovni tehničar), studirao je na Filozofskom fakultetu u Tuzli, a posljednjih mjeseci jedini izvor prihoda obezbjeđuje kroz slikarstvo.

"Moje crteže iz djetinjstva zapazili su nastavnici, koji su me slali na takmičenja. Tada se produbila moja želja za slikarstvom, a kao dječak nisam mogao ni slutiti da ću od toga živjeti, bolje rečeno preživljavati“, kaže Emis Poljić.

U prizemlju porodične kuće živi njegov otac Esadin, dok mu je majka nastanjena u Gornjoj Tuzli.

"Otac živi od socijalne pomoći, dok ja prodajem slike. U ramazanu komšijama klanjam vitre i to su svi moji izvori prihoda“, govori on.

Najsretniji bi bio, kako kaže, kada bi od prodaje slika živio, uredio sprat kuće i oženio se...

"Godine prolaze, a ja sam bez posla i faktički bez sigurnih primanja. Slike formata 100x80 centimetara, koje su ulje na platnu, prodajem za 100 KM, dok one A3 formata cijenim 50 KM. Primoran sam nekada spustiti cijenu, iako na jednu sliku potrošim i po četiri mjeseca rada“.

U svom skromnom domu ne posjeduje nikakvu opremu, kuburi sa nedostatkom materijala, ali uprkos svemu najveći dana provede slikajući. Od prodatih slika nabavi uljane boje, četke, razređivač...

"Ploču po kojoj slikam držim u krilu ili na kauču. Poslije nekoliko sati slikanja moram odmoriti, jer „pucaju“ noge. Motive pronalazim u svojoj okolini, internetu, na kalendarima... Najdraže su mi slike džamije u Priluku“, govori on.

Ipak, kako kaže, prodajom slika ne može opremiti svoj dom za dostojanstven život. U sobama nema podova, nedostaju vrata, kupatilo je nedovršeno, baš kao i kuhinja. Zbog besparice rijetko kada izlazi, iako je prije sa drugovima igrao fudbala ili išao na kupanje.

Ukoliko vam se neka od slika Emisa Poljića dopada i ukoliko ovom vrijednom mladiću na bilo koji način želite pomoći, njegov kontakt broj je 061 446 991.