BiH
1.5k

Emir Hadžihafizbegović na skupu u Nezuku: Bik ne može biti važniji od šehida!

Klix.ba
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Klix.ba)
Emir Hadžihafizbegović (Foto: Klix.ba)
Proslavljeni bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović obratio se u ponedjeljak preživjelim boracima srebreničkih brigada koji su se u julu 1995. godine uspjeli probiti kroz neprijateljske linije do slobodne teritorije, a koje je ponovo postrojio komandant Naser Orić, te učesnicima ovogodišnjeg Marša mira.

Prije nego je jako emotivno, kroz suze, recitirao svoj tekst iz 1993. godine "Moja jedina domovina zove se BiH", podsjetio je da je on rođeni Srebreničanin, jer su mu otac i mati iz tog grada. Posebno je pozdravio ratne komandante Nasera Orića i Hamdiju Abdića Tigra iz Bihaća, kazavši da su to "važne poruke o jedinstvu heroja rata".

"Oni nisu branili samo BiH i bošnjački narod, već sve nevine ljude i poslali univerzalnu poruku kako se i u ratu ponašaju odgojeni ljudi, kako spašavaju nevine ljude i budu ispred nenaoružanog naroda", rekao je Hadžihafizbegović.

Podsjetio je da je u posljednjih nekoliko mjeseci govorio na sličnim skupovima u Mostaru, Bužimu, Zenici, Bihaću, pa i Nezuku.

"Tada sam rekao jednu stvar, reći ću je i ovdje. Dok se u Čevljaovićima okuplja 100 hiljada Bošnjaka na borbi s bikovima, a (samo) 50.000 Bošnjaka na godišnjici u Srebrenici, nešto s narodom nije uredu! Narod je dobar, ali je zapušten! Znaju dobro oni koji su zapustili bošnjački narod, a ima ih ovdje danas, zbog čega se to desilo. Ne može bik biti važniji od šehida! Milion Bošnjaka pješice u Srebrenicu jeste projekt važniji od svakog upravnog odbora BH Telecoma i sergije poslije džume. To je važniji projekt", poručio je Hadžihafizbegović.

Istakao je da jedino što Bošnjaci treba da urade jeste da stanu pred ogledalo i zatraže odgovor na pitanje da li vole Bosnu u sebi ili sebe u Bosni?

"To je pitanje svih pitanja. Sve je više onih koji vole više sebe u Bosni. Zahvaljujući ovakvim ljudima, ovakvim borcima..., ovo je japija Bosne i ova japija jeste poruka da BiH ostaje cjelovita i da svako onaj ko pomisli da s Bosnom nešto radi, imat će opet ove zastave", kazao je Hadžihafizbegović, pokazujući na ratne zastave 28. divizije Nasera Orića.