Treća vlada u šest mjeseci
0

Emir Frašto premijer nove Vlade BPK Goražde

FENA
Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde u subotu je dobio novu Vladu, treću u posljednjih šest mjeseci.

Na današnjem nastavku vanredne sjednice kantonalne Skupštine imenovanje novog premijera i ministara potvrdila je nova skupštinska većina od 13 poslanika koju čine SDP, SBB, Narodna stranka Radom za boljitak te dva nezavisna kandidata.

Premijer nove Vlade BPK Goražde je Emir Frašto, za ministra privrede imenovan je Demir Imamović, finansija Alem Mujković, obrazovanja, nauke, kulture i sporta Dževad Adžem. Ministar za boračka pitanja je Osman Subašić, za ministra unutrašnjih poslova imenovan je Nermin Džambegović dok je novi ministar pravde Admir Pozderović.

Dva ministrarstva ostala su upražnjena, a riječ je o resorima zdravstva, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica te urbanizma, prostornog uređenja i zaštite okoline na čije pozicije će ministri biti imenovani naknadno uz, kako je rečeno na sjednici, nastojanje da se zadovolji spolna i nacionalna struktura.

Na ovaj način SDP se uz pomoć koalicionih partnera nakon pola godine ponovo vratio u izvršnu vlast BPK Goražde, a nakon polaganja svečane zakletve premijer Emir Frašto je istakao da će Vlada nastaviti raditi u interesu svih građana.

  • Nova većina ima dogovor o prioritetnim pitanjima vezanim za ekonomski razvoj i zapošljavanje, razvoj obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite te reformu javne uprave i imamo spreman set zakona iz ovih oblasti, kazao je Frašto.

Na današnjoj sjednici Skupštine izabran je i novi predsjedavajući ovog tijela, a tu funkciju obavljat će Suad Došlo (SDP). Odmah nakon Skupštine, konstituirajuću sjednicu održala je i Vlada BPK Goražde.

Nepovjerenje Vladi predvođenoj SDA izglasano je 3. decembra, nešto više od pet mjeseci nakon što je 15. juna ove godine izglasano nepovjerenje Vladi SDP-a.