BiH
53

Emir Balić za Klix.ba: Opasno je nepripremljen se dokazivati u hladnoj i šest metara dubokoj Neretvi

Piše: Edin Isanović
Posljednjih dana desile su se dvije tragedije uzrokovane skakanjem u Drinu i Neretvu. U Zvorniku je stradao Andrej Beuc, dok u četvrtak nakon skoka sa Starog mosta u Neretvu još jedan muškarac nije izronio. Emir Balić, jedan od najpoznatijih bh. skakača, za Klix.ba je govorio o tome kako mnogi ljudi potcijene rijeku.

Posebno je naglasio da skakanje nekima izgleda jednostavno, a ustvari je opasno ukoliko osoba nije fizički spremna.

Na početku se osvrnuo na nesreću koja se desila na "Zvorničkom ljetu".

Drina je teža za skakače od Neretve

"U mladosti sam skakao u Zvorniku. Odmah bih istakao kako je bilo izuzetno teško skakati u Drinu, teže nego u Neretvu. Premda je to uvijek neobično kada se promijeni rijeka. Sjećam se da smo mi tada skakali uz vodu. I u to vrijeme jedan naš takmičar je povrijedio ruku. Slovencu koji je stradao bio sam u žiriju na jednom od takmičenja u Mostaru. Bio je iskusan sportista – padobranac. Gledao sam njegov skok. Izašao je iz vode i podigao je ruku, to je signal kada se traži pomoć, osjetio je neku povredu. Ipak, nije mi bilo jasno kako je upadao u vodu. Prema mom mišljenju, imao je povredu kičme", kazao je Balić za Klix.ba.

Čovjek koji se 50 godina bavio skakanjem napominje da se prilikom organizacije skokova sa Starog mosta vodilo računa i o najsitnijim finesama kako bi se izbjegle tragedije.

"Dugo godina sam bio zadužen da radim vodostaj Neretve za skokove. Imao sam kontakt sa Elektroprivredom BiH koji kontaktiraju sa Elektroprivredom Herceg Bosne koja ima posljednju centralu. Do posljednje dvije godine tražili smo da se vodostaj podigne pola metra. Zna se ljetni minimum Neretve, radi živih stvorova u rijeci. Uvijek smo vodili računa o svim detaljima. Imamo iskusne ronioce i naš način osiguranja je drugačiji, ronioci su udaljeni od upada u vodu skakača svega metar ili dva. Dvojica su u vodi, a dvojica u čamcu. Mogu odmah intervenisati. Osim toga, tu je i kajak. Obavezno imamo vozilo hitne pomoći, ljekara i medicinsko osoblje. Također, tu je i publika koja je spremna priskočiti u pomoć ako zatreba. Bio je jedan slučaj prije 26 ili 27 godina kada se povrijedio Murići iz Đakovice", kazao je naš sagovornik.

Emir ističe kako je vodostaj Neretve ispod Starog mosta u 100 godina bio oko četiri i po metra. Ipak, posljednjih godina se i to promijenilo.

"Ronici su mi prije jednu ili dvije godine rekli kako je vodostaj šest metara ispod Starog mosta. Rijeka je godinama odnosila pijesak i tako se stvarala veća dubina. Recimo, ove godine smo išli na ljetni minimum i dubina ispod mostarskog Starog mosta je šest metara. Skakači su mi govorili kako, kada skaču, ne vide dno. Ove godine je bilo blizu 70 takmičara i sve je prošlo u najboljem redu", kazao je Balić.

Temperatura na mostu je 40, a u Neretvi 12 stepeni

Mnogi iskusni skakači naglasili su kako je Neretva jedna od najhladnijih rijeka u koje su uranjali. Balić opominje kako je za osobe koji nisu profesionalci izuzetno opasno egzibiciono skakati sa Starog mosta.

"Stari most poslije rušenja i izgradnje novog te ulaska u UNESCO, najvjerovatnije će ući u nematerijalnu svjetsku baštinu, dolaska svjetske serije Red Bull Cliff Divinga, atraktivan je za skokove svima. Rijeka Neretva je izuzetno hladna i opasno je skakati za one koji nisu dovoljno spremni. Skok sa Starog mosta je izazov za dokazivanje. I mi smo se željeli dokazati kada smo bili mladići. No, imali smo način kako se postaje mostarski skakač. Deset godina se mora skakati sa manje visine. Iskustva su se sakupljala na manjim mostovima jer ih imamo šest ili sedam takvih. Kruna svega bio je Stari most. Prođe 10-12 godina da se sakupe iskustvo, znanje i hrabrost za skok sa Starog. Mi smo u to vrijeme imali admirala svih plaža. Od ulaska Neretve u Mostar do izlaska bilo je veliko osiguranje za kupače u Neretvi. Nekada prije rijeka je bila i toplija jer nije bilo hidrocentrala", dodao je Balić.

Na kraju je uputio poruku svim posjetiteljima Mostara da neiskusni skakači ne testiraju svoje sposobnosti sa Starog mosta.

"Ove godine imamo već nekoliko stradalih nakon skoka. Na proljeće se utopio jedan momak iz Australije, skočio je sa sjeverne strane, a tražili su ga sedam ili osam dana. Još jedan detalj je izuzetno bitan. Temperatura na mostu je oko 40 stepeni. Sunce grije cijeli dan, a Mostar je poznat kao topao grad. S druge strane, temperatura Neretve je 12 stepeni. Zamislite kakav je to šok za organizam kada se nepripremljen skoči, u takvim okolnostim dolazi do srčanih udara. Često se stranci pitaju zašto se mostarski skakači polijevaju hladnom vodom prije skoka u Neretvu, to je prilagođavanje temperaturi", zaključio je Balić.