Nakon sastanka sa advokatima
0

Emina Ganić: "Imamo neoboriv slučaj"

Sarajevo-x.com
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Kako je za Sarajevo-x.com rekla Emina Ganić, njen je otac, bivši član Predsjedništva BiH, danas prvi put razgovarao sa pravnim timom koji ga zastupa u slučaju koji se protiv njega vodi na britanskom sudu.

Prema njenim riječima on je upoznat sa svim dešavanjima u vezi sa protekla dva ročišta kojima nije prisustvovao, kao i sa procedurom koja ga očekuje u nastavku procesa.

"Mi smo sigurni, ne samo da imamo snažan slučaj, mi smo sigurni da imamo neoboriv slučaj. Imamo nepobitan slučaj u našim rukama i veliko nam je olakšanje što je nakon današnjeg sastanka i moj otac uvjeren u ove činjenice", rekla ja za naš portal Emina Ganić koja se trenutno nalazi u Londonu.

Ona je još jednom ponovila da do danas nije stigla nikakva dokumentacija iz Srbije, nalog za izručenje ili bilo kakav pravni dokument koji daje meritornost nalogu za hapšenje. Dokumentaciju nije dobio ni nadležni sud, ali ni Tužiteljstvo Velike Britanije koje je pravni zastupnik republike Srbije i koje trenutno nema slučaj.

"Nakon sastanka sa advokatima održan je veliki sastanak na kojem su svi bili prisutni. Na vezi je bio i Damir Arnaut iz Sarajeva, koji prikuplja svu dokumentaciju koja je potrebna kako bi imali sve relevantne papire za naredno ročište", kazala je Ganićeva.

Ona je istakla da iz Srbije mora stići dokumentacija na 600 stranica. Podsjetila je da je Republika Srpska dala svu dokumentaciju o navodnim zločinima osoba sa njihove "liste želja" Haškom tribunalu koji je raspolagao i sa rezultatima istrage koju je proveo Vojni sud u Beogradu. To je bila jedna od najopsežnijih istraga koje je vodio ICTY, a koja je okončana 2003. godine bez podizanja optužnice.

"Ono što mi moramo da dobijemo je tekst koji moraju biti rezultat istrage koja se sprovela unutar Srbije nakon 2003. godine i koja je uspjela da u svojim zaključcima ima nove materijalne dokaze koji nisu bili dostupni do 2003. godine i koje nisu pregledale ove nazavisne istrage", naglasila je Ganićeva.

Na sutrašnjem ročištu se neće razmatrati pitanje pritvora, ali će Ganićeva odbrana pokušati osporiti samu validnost srbijanskog zahtjeva za izručenje.