Donijela odluku
293

Emela Mujanović, vojnikinja sa hidžabom, napušta Oružane snage BiH

A. L.
Emela Mujanović, pripadnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, najavila je da napušta ovu instituciju zbog zabrane da nosi hidžab.
"Za nekoliko dana, zvanično, neće biti ni jedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba… (Pod pokrivenom ženom mislim na ženu koja je pokrivena u civilu ali i na službi kada je u uniformi). Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, da li se ponosite ovom odlukom, odnosno presudom, zabranom hidžaba?! Kažete svi želite suživot a ne možete da tolerišete vjeru svog sugrađana!", napisala je Mujanović.

Kako je napisala, povorka se podržava ali hidžab ne.

"Država se ne gradi na temelju nepravde prema jednoj grupi njenih građana! Nije moja Bosna kriva nego oni koji vladaju njom”, poručila je Mujanović.

Mujanović je, podsjetimo, duže vrijeme u sporu s državom zbog zabrane nošenja hidžaba u vojnoj službi. Tim povodom je prošle godine imala sastanak s ministriom odbrane Zukanom Helezom koji je, kako je kazao advokat Emir Kovačević, pokazao dobru volju da pomogne u rješavanju problema.

"Razmotrit će mogućnost izmjene, odnosno dopune Pravilnika o službi u OSBiH. Zakon o OSBiH dozvoljava vjersko izražavanje pripadnicima, nedavno je odlukom Ustavnom suda dozvoljeno nošenje brade, jedino se vojnikinjama ne dozvoljava hidžab", rekao je tada advokat Kovačević.

Posljednja informacija vezana za ovaj slučaj bila je ona iz januara kada je Ustavni sud donio presudu da zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne krši Ustav.