Formiranje vlasti
45

Elzina Pirić: PDA, NiP, Nezavisni blok i A-SDA će usaglašavati stavove o odnosima sa SDA

Piše: Er. M.
Elzina Pirić (Foto: H. M./Klix.ba)
Elzina Pirić (Foto: H. M./Klix.ba)
Zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Elzina Pirić rekla je u razgovoru za Klix.ba kako će Pokret demokratske akcije (PDA) u odnosu sa SDA nastupati isto kao i blok koji pored PDA čine i Narod i pravda, Nezavisni blok i A-SDA.

Pirić nam je kazala da je stanje u entitetu Federacija BiH očekivano s obzirom na izborne rezultate te da je blok stranaka koji je imenovao Elvira Karajbića za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH pokazao na konstituirajućoj sjednici da treba ubrzati procese te krenuti u formiranje vlasti.

"Šta će se sada dešavati? Sve je na SDP-u kao nosiocu aktivnosti i vođi bloka. Što se tiče Pokreta demokratske akcije (PDA), mi nastupamo kao blok koji čine četiri političke stranke. Na organima stranaka bit će donošene odluke i očekujemo da budemo aktivni učesnici svih pozitivnih promjena", rekla je Pirić.

Centralna izborna komisija (CIK) još uvijek nije donijela odluku o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH. Pirić smo pitali kako će se to odraziti na formiranje novog saziva Vlade Federacije BiH.

"Vlada Federacije BiH može se formirati i bez konstituisanja Doma naroda Parlamenta FBiH. Ustav jasno kaže da će trenutni saziv Doma naroda Parlamenta FBiH nastaviti obnašati dužnost sve do trenutka dok se ne izabere novi saziv. Pravno je moguće da i ovaj saziv Doma naroda Parlamenta FBiH izglasa Vladu FBiH", kazala je Pirić.

Ona očekuje da će CIK što prije donijeti odluku u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine i Ustavom Federacije BiH i na taj način skinuti građanima BiH omču oko vrata.

"Vrijeme je da počnemo raditi, jer realno život je na nivou Federacije BiH", rekla je Pirić.

Već je konstituisan novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Novoizabranu zastupnicu, a koja je obnašala dužnost parlamentarke i u mandatu od 2014. do 2018. godine pitali smo kakva su joj očekivanja od novog saziva.

"Nadam se da su svi zastupnici svjesni trenutka u kojem se nalazi BiH. Narod im je ukazao povjerenje i očekujem da će više raditi, odnosno da će se pokrenuti pozitivne promjene u smislu donošenja zakona, ali ne na prinicipu kako je to bilo u prošlom mandatu", kazala je Pirić.

Ona ističe da je konstituirajuća sjednica pokazala da će u narednom periodu biti brojnih opstrukcija. Pozvala je kolege zastupnike da rade u interesu građana, a ne da sakupljaju poene za političke stranke.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović ranije je izjavio kako će SDA početi pregovore o formiranju vlasti u FBiH s drugim političkim strankama ukoliko SDP, DF i Naša stranka odbiju da budu dio vladajuće većine. Pirić smo pitali kakva će biti pozIcija PDA u odnosu na SDA.

"Mi ćemo stav prema SDA zauzeti kao blok. Mi smo već kazali šta je naš stav kada je riječ o formiranju vlasti. Za sva druga pitanja, kada je riječ o odnosima sa SDA, odlučivat će organi stranaka", zaključila je Pirić.