Jednoglasna odluka
415

Elvedin Okerić je novi predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo

N. V.
Elvedin Okerić (Foto: T. S./Klix.ba)
Elvedin Okerić (Foto: T. S./Klix.ba)
Četiri člana rukovodstva Skupštine Kantona Sarajevo održala su danas, u skladu s poslovnikom, sastanak na kojem je jednoglasno odlučeno da u narednom periodu predsjedavajući Skupštine bude Elvedin Okerić.
Prijedlog za njegovo imenovanje dala je Danijela Kristić, a ona te Vibor Handžić i Smiljana Viteškić će nastaviti obnašati funkcije dopredsjedavajućih Skupštine KS.

S obzirom na to da premijer i predsjedavajući Skupštine KS ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda, na ovo imenovanje se čekalo dok stranke četvorke postignu dogovor o novom premijeru kantona.

Predstavnici nove skupštinske većine su odlučili da će novi premijer KS biti Edin Forto, što bi značilo da Vibor Handžić automatski ne može biti predsjedavajući Skupštine KS. Jedna od potencijalnih kandidatkinja za tu poziciju Kristić je odlučila da novi predsjedavajući treba da bude Elvedin Okerić sa čim su se složili ostali dopredsjedavajući.

Okerić je na sjednici Skupštine KS na kojoj je izglasano nepovjerenje vladi, izabran za zamjenika predsjedavajućeg iz bošnjačkog naroda umjesto Mirze Čelika, a u pitanju je kadar Naroda i pravde.