Kantonalni sud u Sarajevu
24

Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću određen jednomjesečni pritvor

B. R.
Jučerašnja sjednica Kantonalnog suda u Sarajevu u postupku protiv Karišika i Hadžibajrića (Foto: I. Š./Klix.ba)
Jučerašnja sjednica Kantonalnog suda u Sarajevu u postupku protiv Karišika i Hadžibajrića (Foto: I. Š./Klix.ba)
Kantonalni sud u Sarajevu je Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću, uhapšenima u akciji "Start 2", odredio jednomjesečni pritvor.
Ovu informaciju za Klix.ba je potvrdio Karišikov advokat Mirsad Crnovršanin, najavivši da će uložiti žalbu na ovu odluku. Pritvor im je određen nakon jučerašnje sjednice Kantonalnog suda u Sarajevu, na kojoj su tužitelji iznijeli dokaze za koje smatraju da potvrđuju da su osumnjičeni prekršili mjere zabrane te da su počinili nova krivična djela. Pritvor je predložen zbog opasnosti da bi Karišik i Hadžibajrić na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

Karišik se tereti za organizovani kriminal, davanje dara ili drugih oblika koristi, davanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje lažnog iskaza, zloupotrebu ovlasti u privrednom poslovanju i pranje novca. Seid Hadžibajrić se tereti za organizovani kriminal, pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Obojica su obuhvaćeni novim predmetom koje je otvorilo Tužilaštvo Kantona Sarajevo, a u kojem je pod istragom i bivši načelnik općine Stari Grad, otac Seida Hadžibajrića Ibrahim Hadžibajrić te firma Plaza Group. Svi oni sumnjiče se za nezakonito prometovanje nekretninama na području općine Stari Grad.