Kantonalni sud u Sarajevu
43

Održano ročište Karišiku i Hadžibajriću: Dva iPhoena u vešeraju, dokumentacija, zajmovi novca...

A. L.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu održano ročište za određivanje pritvora Elmedinu Karišiku i Seidu Hadžibajriću koji su uhapšeni u akciji "Start 2" koju je jučer sprovela sarajevska policija pod nadzorom Tužilaštva KS.

Tužitelji su iznijeli dokaze za koje tvrde da su osumnjičeni prekršili mjere zabrane te da je posebnim istražnim radnjama utvrđeno kako su počinili nova krivična djela. Kako su naveli, komunicirali su međusobno te nastavili vršiti krivična djela i nakon izlaska iz pritvora gdje su proveli šest mjeseci u slučaju koji se vodi u Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela. Tužitelji su naveli da se istraga vodi već 11 mjeseci i da sumnja za počinjenja krivičnih djela, osim iz posebnih istražnih radnji, prozilazi iz izjava svjedoka saslušanih tokom istrage i Sky aplikacije.

Tužitelji su iznijeli sumnje u krivična djela u vezi sa dodjelom parkinga na području Općine Stari Grad dok je načelnik bio Ibrahim Hadžibajrić, zatim osnivanje kompanija sa fiktivnim vlasnicima, zatim da je Elmedin Karišik čuvao novac zarađen od naplate parkinga za Ibrahima Hadžibajrića. Tužitelji su spomenuli i da je vozilo Alme Destanović koja je također uhapšena prošle godine koštalo 80.000 KM, da je pola platio Hadžibajrić gotovinom, a pola Karišik karticom.

Na ročištu je navedeno i da je Elmedin Karišik obećao zgradu Ibrahimu i Seidu Hadžibajriću kao poklon zbog projekata koje su njegove firme dobile. Kasnije će se vidjeti, tvrde tužitelji, da je zgrada bila uknjižena na jednu od firmi Elmedina Karišika, ali da je stvarni vlasnik bio Seid Hadžibajrić što temelje na izjavi svjedoka tj. majstora koji je radio u toj zgradi.

On je rekao da je dobivao pare od Seida Hadžibajrića i da je sve u vezi zgrade pregovarao s njim.

Tužitelji su naveli da su ovo nova krivična djela proizašla iz presretnih razgovora iz posebnih istražnih radnji koje je Tužilaštvo KS vršilo u protekla dva mjeseca.

S druge strane, odbrana tvrdi da se radi o istim krivičnim djelima za koja se već vodi predmet u Tužilaštvu BiH i da im uopće nije jasno na osnovu čega je formiran ovaj predmet i zbog čega su njihovi klijenti uhapšeni.

No, tužitelji tvrde da su Karišik i Hadžibajrić prekršili mjere zabrane koje im je odredio Sud BiH te su demantovali nekoliko navoda odbrane. Između ostalog, rekli su da nisu u pitanju ista krivična djela, da nije istina da su posebne istražne radnje obavljene mimo zakona već da je dozvolu za to dao upravo Kantonalni sud. Kažu da su iz komunikacija došli do zaključka o lakoći stupanja u kontakt dvojice osumnjičenih zbog činjenja krivičnih djela te da su zaključili da i dalje raspolažu ogromnim količinama novca.

Tužitelji tvrde da su osumnjičeni odmah po izlasku iz pritvora nastavili da činjenjem krivičnih djela.

Spomenuto je i da je navodno Karišikov brat obilazio objekte koje su pod istragom u noćnim satima, a spominjano je da je iz gepeka automobila u jedan od stanova unosio vreće i ruksak.

Kod Elmedina Karišika jučer su tokom pretresa stana pronađena tri najnovija modela iPhoenea, a dva su bila skrivena u vešeraju. Sva tri su bila zaključana i nije želio dati lozinke. Tužitelji su kazali da je Karišik tražio da se ne izuzmu ti mobiteli. Oni tvrde da su to novi dokazi i da zbog toga nije tačna tvrdnja odbrane da su u pitanju isti dokazi koje već ima Tužilaštvo BiH i zbog čega su Karišik i Hadžibajrić pod mjerama zabrane.

Tužitelj kaže da to ukazuje da je imao namjeru vršiti krivična djela i da će mobitele otključati istražitelji.

Svjedok je u istrazi, dodaju tužioci, ispričao da je Elmedin Karišik nastavio slati osobe iz krimiminalnih grupa zakupcima parkinga da im prijeti, odmah po izlasku iz pritvora. A navodno je odmah po izlasku iz pritvora svjedoku poslao poruku da se nađu na kafi.

Kod Seida Hadžibajrića jučer su pronađene četiri dokumentacije, kako tvrdi Tužilaštvo KS, s ciljem pripreme alibija za vršenje krivičnih djela, a između ostalog i ugovor o zajmu novca između Karišika i supruge Seida Hadžibarjića. Ti dokumenti nisu postojali kada je državno tužilaštvo vršilo pretres prošle godine i Tužilaštvo KS tvrdi da su i to novi dokazi zbog kojih se održava ročište o pritvoru.

Advokati Karišika i Hadžibajrića su naveli da su tvrdnje tužitelja šokantne i da se ovakvo nešto nije dogodilo u historiji bh. pravosuđa. Oni tvrde da se njihovim klijentima ne stavlja ništa novo na teret što već nije stavilo Tužilaštvo BiH te da o tome da li su prekršili mjere zabrane odlučuje Sud BiH, a ne Tužilaštvo KS.

Advokat Mirsad Crnovršanin koji zastupa Elmedina Karišika je kazao da je "ovo zamka koja od reforme pravosuđa nije viđena".

On je dodao da znaju koja je pozadina, ali je neće još otkrivati. Kaže da je pod istim mjerama zabrane njegov klijent bio zbog istrage koju sada vodi Tužilaštvo KS.

Advokatica Seida Hadžibajrića je kazala da su pravno nemogući uslovi za određivanje pritvora jer se ne radi o novim krivičnim djelima. Ona je navela da je njen klijent "uništen" zbog pritvora i da mu "više nije ni do čega".