Čekajući odluku
59

Elmedin Konaković pred sudom bivših kolega: SDA vaga između svojih ministara i odmazde

Piše: I. Č.
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) trebala bi danas razmotriti pokretanje inicijative u Skupštini Kantona Sarajevo za smjenu Elmedina Konakovića s premijerske funkcije.

Konaković je ranije potvrdio da do njegove smjene može doći ukoliko za takvu inicijativu bude volje u stranačkim centralama, odnosno u Skupštini Kantona Sarajevo. Za smjenu je neophodno 18 glasova.

Međutim, neizvjesno je da li će se pokretati Konakovićeva smjena, jer bi to, praktično, značilo smjenu svih ministara u Vladi Kantona Sarajevo, među kojima je većina onih iz SDA.

Kao drugo najvažnije pitanje se nameće da li će u izbornoj godini doći do izbora novog premijera ili će Vlada Kantona Sarajevo do izbora ostati u tehničkom mandatu.

Skupštinska matematika, prema pojedinim zastupnicima, kazuje da u Skupštini Kantona Sarajevo ima dovoljno ruku za smjenu Konakovića, ali ne i za izbor novog premijera.

U Stranci za bolju budućnost (SBB) su potvrdili da će, ukoliko u Skupštini KS bude pokrenuta ta inicijativa, njihovi zastupnici glasati za Konakovićevu smjenu.

Socijaldemokratska partija (SDP) i Naša stranka (NS) su saopćile da će organi to pitanje razmatrati tek kada i ako dođe do zvanične inicijative u Skupštini KS.

Predsjednik Kantonalnog odbora (KO) SDP-a Sarajevo Damir Mašić kazao je za Klix.ba da su do sada Konaković i SDA bili "nokat i meso" te da u SDP-u tu ne vide neku pretjeranu razliku.

"Konaković će imati našu podršku ukoliko zaista bude išao do kraja u onome što je najavio: raskrinkavanju kriminala. Međutim, mi nemamo pozitivna iskustva s tim. On je sličnu stvar najavljivao kada je riječ o Vodovodu i nelegalnim korisnicima. Javnost je nakon dvije i po godine ostala uskraćena za imena tih tajkuna, hotelijera...", kazao je Mašić.

Dodao je da SDP svakako ohrabruje Konakovića ukoliko planira ići u najavljenom smjeru.

Na sjednici Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kojom predsjedava Asim Sarajlić, danas bi trebalo da bude donesena odluka hoće li se u Skupštini Kantona Sarajevo ići na pokretanje inicijative za smjenu Elmedina Konakovića.