BiH
0

Elfeta Veseli će uskoro biti izručena BiH iz Švicarske

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilac Tužilaštva BiH informisan je od partnerskih institucija, da su vlasti Švicarske Konfederacije, odobrile izručenje Bosni i Hercegovini, osumnjičene Elfete Veseli (1960.).

Ova osumnjičena je pod istragom zbog ratnog zločina počinjenog na području Zvornika, 1992. godine. Nakon što se ispune tehnički uvjeti, uskoro se može očekivati transportovanje osumnjičene u BiH.

"Tužilaštvo BiH zahvaljuje se policiji i pravosuđu Švicarske Konfederacije na suradnji u lociranju i izručenju osumnjičene", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju navode da Tužilaštvo BiH poduzima intenzivne aktivnosti u borbi da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni zbog bjekstva osumnjičenih u inostranstvo, te provodi više aktivnosti sa partnerskim institucijama širom svijeta, na otkrivanju, lociranju i izručenju u BiH osumnjičenih za ratne zločine.

Elfeta Veseli je pod istragom i osumnjičena je da je zajedno sa drugim osobama, u ljeto 1992. godine, u blizini mjesta Kamenica kod Zvornika, na izuzetno svirep način, hladnim oružjem, usmrtila 12-godišnjeg dječaka srpske nacionalnosti Slobodana Stojanović.