Urbana mobilnost
145

Elektrotehnički fakultet u Sarajevu dobio inovativno parkiralište za bicikla i električne romobile

B. R.
Parkiralište za bicikla i električne romobile ispred ETF UNSA (Foto: Giro di Sarajevo)
Parkiralište za bicikla i električne romobile ispred ETF UNSA (Foto: Giro di Sarajevo)
Studenti i uposlenici Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu (ETF UNSA) dobili su inovativno parkiralište za bicikla i električne romobile. Ovo je dio nastojanja da se poboljša urbana mobilnost u glavnom gradu.
Postavljanje nosača je upriličeno jučer, 14. septembra, na dijelu prostora koji se nekada koristio za parkiranje automobila. Ovo je učinjeno na inicijativu Udruženja studenata ETF-a Stelex, a parkiralište je napravljeno prema projektu, dizajnu saobraćajnog inžinjera Damira Margete. On je saradnik za razvoj infrastrukture u udruženju za promociju biciklizma Giro di Sarajevo.

Riječ je o inovaciji koja je predstavljena na jednoj od najvećih konferencija o urbanoj mobilnosti Velo-city, koja je u junu održana u Ljubljani. Margeta smatra da je pohvalno da je na studentsku inicijativu dio automobilskog parkirališta pretvoren u biciklističko parkiralište, što je rijetkost u Bosni i Hercegovini, ali sve učestalije u razvijenim državama.

Na ovom mjestu moći će se parkirati do deset bicikala i/ili električnih romobila. Margeta je ukazao da je ovo prvo kvalitetno parkiralište za spomenutu vrstu prijevoznih sredstava. Svima onima koji se žele parkirati osigurane su odgovarajuće brave (U-lock i sajle) koje će biti dostupne na fakultetskoj portirnici i koje će se moći uzimati na revers. U-lock je vrlo koristan i za električne romobile koji se sve više koriste. Odgovarajućim dizajnom je znatno smanjena mogućnost od oštećenja bicikala i romobila.

Planirano je da se saradnjom udruženja Giro di Sarajevo i udruženja za zaštitu okoliša Eko Habitat ovakvo parkiralište napravi u Goraždu, i to u dvorištu Osnovne škole "Fahrudin Fahro Baščelija". Ovo će biti doprinos razvoju urbane mobilnosti u ovom gradu.

Giro di Sarajevo je i ove godine organizator rekreativne biciklističke vožnje koja će biti održana 18. septembra u Sarajevu. Početak vožnje je zakazan u 15 sati od Osnovne škole "Skender Kulenović" u naselju Dobrinja, a registracija učesnika počinje u 13 sati. Ovaj događaj je podržala Evropska unija kao dio Evropske sedmice mobilnosti.