BiH
495

Elektroprivreda isključuje GRAS-u struju za tramvaje i trolejbuse

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo saopćilo je da će u četvrtak, 29. augusta, zbog neizmirenih dugovanja obustaviti isporuku električne energije KJKP GRAS Sarajevo kojom će biti obuhvaćena i mreža za napajanje tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja.

IZ GRAS-a još uvijek nisu potvrdili ili negirali informaciju da će građani Sarajeva ponovo ostati bez javnog prijevoza.

U četvrtak, 29. augusta bit će obustavljena i isporuka električne energije za upravnu zgradu KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo.

"Menadžment JP EPBiH neće dozvoliti da zbog neodgovornosti, nestručnosti i nemara resornih kantonalnih ministarstava i uprava drugih kompanija, bude dovedeno u pitanje poslovanje JP EPBiH. Ukoliko se nemar odgovornih za ovakvu situaciju nastavi, JP EPBiH će zbog drugih, također biti kompanija s problemom u poslovanju. S obzirom na to da će obustava isporuke električne energije bit će izvršena u još uvijek aktuelnoj sezoni godišnjih odmora i školskih raspusta, ovaj radikalni korak bi trebalo da bude poticaj odgovornim za ovu situaciju, da probleme dugovanja javnih preduzeća hitno riješe", rekao je Elvedin Grabovica, generalni direktor JP Elektroprivreda, u obrazloženju odluke o obustavi isporuke.

Obustava isporuke električne energije biće izvršena zbog neizmirenih dugovanja koja iznose:

  • KJKP GRAS Sarajevo - 3,3 miliona KM ( period maj 2012. - juli 2013. godine)
  • KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo - 6,6 miliona KM (period decembar 2012. - juli 2013. godine).

Ukoliko KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo u roku 7 (sedam) dana ne riješi problem dugovanja prema JP Elektroprivreda d.d.-Sarajevo, obustava isporuke biće izvršena i za pumpne stanice, što može dovesti do reduciranja u snabdijevanju, saopćeno je iz EP BiH.

U utorak, 27. augusta, JP Elektroprivreda BiH obustavit će isporuku električne energije za KJKP ZOI 84 Olimpijski centar, JU Studentski centar Sarajevo, Tehnički remontni zavod Hadžići d.d i Centar Skenderija d.o.o. Sarajevo.

U srijedu, 28.08.2013.godine, JP Elektroprivreda BiH d.d.- Sarajevo, obustaviće isporuku električne energije kupcima ZRAK d.d. Sarajevo, Hidrogradnja d.d. Sarajevo, PRETIS d.d. Vogošća Sarajevo i UNIS PRETIS d.o.o.