BiH
87

Direktor GRAS-a: EP BiH traži 400.000 KM za uključenje struje

Piše: E. G.
Omer Hadžiomerović, v.d. direktora GRAS-a
Omer Hadžiomerović, v.d. direktora GRAS-a
Vršilac dužnosti direktora GRAS-a Omer Hadžiomerović danas je novinarima kazao da Elektroprivreda traži da se uplati 400.000 KM kako bi tom preduzeću ponovo uključili struju.

Do prestanka napajanja GRAS-a električnom energijom došlo je jutros u 10:30 sati, što je prouzrokovalo prestanak odvijanja tramvajskog i trolejbuskog saobraćaja. Struja je isključena na elektrovučnim podstanicama koje napajaju kontaktne mreže.

"Trenutno su u funkciji autobusi i minibusi, ali ako dođe do isključenja struje na mjernim mjestima iz kojih se napajaju i radionice održavanja ovih vozila, onda će i ovi vidovi saobraćaja biti stavljeni van funkcije", kazao je Hadžiomerović.

On je rekao da je GRAS nakon isključenja tražio da Elektrodistribucija Sarajevo barem nakratko ponovo uključi struju kako bi povukli vozila u garaže, ali da njihovom zahtjevu nije udovoljeno.

Dug za struju 2,9 miliona KM

"Kada sam došao na funkciju v. d. direktora GRAS-a dug za struju je iznosio oko 2,9 miliona KM. Danas je taj dug isti. Od 15. jula, kada sam došao u preduzeće, do danas, obaveze GRAS-a su bile blizu 430.000 KM, mi smo EP BiH uplatili 500.000 KM. Dakle, od mog imenovanja do danas smo i u pretplati", kazao je Hadžiomerović.

U GRAS-u kažu kako su pokušavali napraviti sporazum sa Elektroprivredom o izmirenju duga, ali da se nisu uspjeli dogovoriti te da je trebao uslijediti nastavak dogovora. Također, ponovo je rečeno kako menadžment GRAS-a nije u mogućnosti riješiti dugovanja prema Elektroprivredi.

Hadžiomerović je kazao kako su proteklih dana dobili upozorenje od Elektroprivrede da će struja biti isključena te da su o tome obavijestili i resornog ministra, kao i premijera Kantona Sarajevo.

"Kontaktirao sam direktora Elektrodistribucije Sarajevo i tražio da prolongiramo ovo i pokušamo naći neko rješenje. Čak smo mi iz GRAS-a nudili da do petka uplatimo još 150 do 200 hiljada KM, ali to im nije bilo dovoljno. Oni su tražili 400.000 KM", kazao je Hadžiomerović.

Direktor GRAS-a kaže kako je menadžment imao dogovor sa Elektrodistribucijom da danas u jutarnjim satima održe sastanak, ali je EP jednostavno krenula u isključenje.

"Čuo sam se sa direktorom Elektrodistribucije, imat ćemo sastanak da vidimo može li se danas doći do rješenja. Informirao sam o svemu i resornog ministra Bubicu, nemam još odgovor od njega", dodao je v. d. direktora GRAS-a.

Osim toga, kada je u pitanju generalno problem s kojim se GRAS susreće, Hadžiomerović je rekao da se krivica ne može svaljivati samo na to preduzeće i njegove radnike.

"Mi smo svjesni da imamo unutarnje probleme i mi ćemo ih rješavati, ali 80 posto poroblema je izvan GRAS-a", smatra direktor ovog preduzeća.

Također, on je kazao da će GRAS imati ogromne gubitke za ovih nekoliko sati prekida saobraćaja, ali se nada da će Elektrodistribucija uključiti stuju u poslijepodnevnim satima.

"Očekujem da će pozicija, opozicija i različite političke grupe, shvatiti da se stvari ne rješavaju na ovakav način", rekao je Hadžiomerović, čime je potvrdio da je isključenje struje GRAS-u stvar političkog prepucavanja u Kantonu Sarajevo.

Elektroprivreda: GRAS ne poštuje dogovoreno

Iz Elektroprivrede BiH danas su pak saopćili kako su zbog neprihvatanja Sporazuma o izmirenju dugovanja na rate i neizmirenja tekućih obaveza pristupili obustavi isporuke električne energije svim mjernim mjestima KJKP Gras Sarajevo.

"S obzirom na to da KJKP GRAS Sarajevo do 25. septembra 2013. godine nije izvršio uplatu 331.686,79 KM (rata po ponuđenom Sporazumu u iznosu 169.202,63 KM i tekuće fakture u iznosu 162.484,16 KM), JP Elektroprivreda BiH pristupila je isključenju 45 mjernih mjesta sa distributivne mreže. Ukupan dug KJKP GRAS Sarajevo, na dan 30. septembar 2013.godine, iznosi 2.969.739,27 KM", navode u Elektroprivredi.

"Zbog neprihvatanja Sporazuma o izmirenju dugovanja na rate i neplaćanja tekuće fakture, Elektroprivreda BiH je bila primorana na obustavu isporuke električne energije svim mjernim mjestima preduzeća Gras. Menadžment JP EPBiH i ranije je upozoravao da neće dozvoliti da zbog neodgovornosti i nemara odgovornih za rad javnih kantonalnih preduzeća, bude dovedeno u pitanje poslovanje JP EPBiH. Građanima Sarajeva ukazujemo da odgovornost za situaciju nastalu obustavom isporuke, snose samo i izričito resorno kantonalno ministarstvo i Uprava KJKP Gras Sarajevo. Obustava isporuke električne energije preduzeću Gras posljedica je neprihvatanja Sporazuma o izmirenju dugovanja na rate, neizmirenja tekuće fakture i ignorisanja svih ponuda upućenih s naše strane za izmirenje dugovanja", kazao je generalni direktor Elektroprivrede BiH.