Kriza na BHRT-u
219

Elektroprivreda BiH iskazala spremnost za nastavak saradnje na naplati RTV takse

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Elektroprivreda BiH je izrazila spremnost za nastavak saradnje na naplati RTV takse, potvrđeno je za Klix.ba.
Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse, odnosno trenutno važeći Aneks na Ugovor zaključen između JP Elektroprivreda BiH, Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) i Radio televizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTVFBiH) ističe posljednjeg dana ove godine odnosno 31. decembra 2023.

Iz JP Elektroprivreda BIH ističu da su izrazili spremnost za nastavak saradnje na naplati RTV takse i aktivnosti koje provodi su u skladu sa Zakonom o javnom radio-televizijskom sistemu BiH i Zakonom o Javnom servisu radio-televizije Federacije BIH, kojima se reguliše naplata RTV taksa.

Upravni odbor BHRT-a jučer je pismom upozorio vlasti i međunarodne organizacije da je upitno poslovanje ove medijske kuće te je istakao kako bi se to moglo spriječiti.

Kako su konstatovali, neizvjestan je i dosadašnji prihod od naplate RTV takse, ali i s takvim prihodom gomilaju gubitke i ne može ni minimalno finansirati svoje programske obaveze.

Rukovodstvo BHRT-a je zatražilo da se novim ugovorom s EP BiH implementira raspodjela prihoda zasnovana na Zakonu o sistemu javnom radiotelevizijskom sistemu u Bosni i Hercegovini, ali da još nema dogovora ovom pitanju.

Ukazali su na dugovanja entitetskih javnih emitera prema BHRT-u.

"Prema tom modelu, BHRT-u bi trebalo pripasti 75 posto od prikupljene takse u Federaciji Bosne i Hercegovine. Napominjemo da dug RTRS-a prema BHRT-u već premašuje 75 miliona KM, što predstavlja razliku naplaćene u odnosu na pripadajuću taksu koja je trebala biti uplaćena BHRT-u. Radio-televizija FBiH duguje BHRT-u 15 miliona za pružene usluge", obrazložili su.

Tvrde da RTRS u potpunosti ignoriše zakonsku obavezu raspodjele prihoda od prikupljene RTV takse te da od sredine 2017. na račun BHRT-a nije uplatio ni jednu marku. Također su podsjetili da se RTV taksa u FBiH naplaćuje se samo na prostoru na kojem EP BiH vrši naplatu struje.