{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Elektronski potpis uskoro i za Ministarstvo zdravlja RS

S
19.8.2012. u 10:47
0
1
Elektronski potpis uskoro i za Ministarstvo zdravlja RS
0
Elektronski potpis uskoro i za Ministarstvo zdravlja RS
Srđan Rajčević
Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da predstoji nastavak rada na uvođenju elektronskog potpisa u organe javne uprave, te da bi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Srpske trebalo da bude treća po redu institucija koja će uvođenjem elektronskog potpisa krenuti u eliminaciju papirne forme.
On je naglasio da bi potpisivanje ugovora sa Ministarstvom moglo biti upriličeno već naredne sedmice, te da je konačni cilj uvođenja elektronskog potpisa modernizacija, elektronifikacija rada i uopšte poslovnih procesa u samoj javnoj upravi.

"To u praksi znači da će Agencija za informaciono društvo, kao sertifikaciono tijelo, da podijeli digitalne sertifikate zaposlenima, a u konačnici će biti potpuno eliminisana papirna forma iz rada ovih institucija", rekao je Rajčević Srni.

On je naglasio da Vlada Srpske aktivno radi i na jednom sveobuhvatnijem projektu uvođenja digitalnog potpisa za sva pravna i fizička lica u Srpskoj.

"Do okončanja tog projekta sva naša pravna i fizička lica, koja se upuštaju u trgovačku djelatnost putem interneta, dobiće digitalne serifikate i tako biti u mogućnosti da elektronsku trgovinu u praksi ostvare", istakao je Rajčević.

Rajčević je dodao da slijedi i formiranje Odjeljenja za informacionu bezbjednost, te da bi do kraja ove, a eventualno početkom iduće godine, Srpska trebala imati opremljeno i tehnički funkcionalno tijelo koje bi preuzelo svu zadaću iz Zakona o informacionoj bezbjednosti.

Agencija za informaciono društvo Republike Srpske počela je 1. januara sklapanje ugovora sa ministarstvima, upravama i upravnim organizacijama o uvođenju elektronskog potpisa kao zamjene za svojeručni potpis i pečat.

Ugovore su do sada potpisali Ministarstvo nauke i tehnologije i Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, kao i ministri Jasmin Komić i Anton Kasipović lično.

Uvođenjem elektronskog potpisa upravni i drugi poslovi obavljaju se elektronskim putem, bez potrebe za gomilom papira, a elektrnski dokument, bilo da je riječ o elektronskoj pošti ili dokumentu proizašlom iz kompjuterkog programa za obradu teksta, dobija svoju pravnu snagu.

Elektronski potpis je, prema navodima stručnjaka, daleko sigurniji i bezbjedniji od svojeručnog potpisa i papirne forme.

Strategija razvoja "E vlade" u Republici Srpskoj usvojena je prije tri i po godine, a pilot projekat uvođenja elektronskog potpisa predstavljen je 2008. godine, kada je tadašnji premijer Srpske Milorad Dodik stavio prvi elektronski potpis na jedan upravni akt.

Uvođenje elektronskog potpisa jedan je od zahtjeva EU, u čijim je članicama u značajnoj primjeni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: