Pilot projekat
0

Elektronski dnevnik u sarajevskim školama

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Početkom drugog polugodišta u dvije sarajevske škole pokrenut je novi projekat uvođenja elektronskog dnevnika. Roditelji učenika koji pohađaju Osnovnu školu "Behaudin Selmanović" i Drugu gimnaziju od danas će imati pristup ocjenama i važnim saopćenjima i putem interneta.

Stručni savjetnik u Ministarstvu nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Sretko Žmukić ističe da se radi o eksperimentalnom projektu koji će, ukoliko se pokaže uspješnim i ukoliko bude obezbijeđeni svi tehnički uslovi, uskoro zaživjeti u svim sarajevskim školama.

"Bilo je različitih mišljenja o tome da li treba uvoditi elektronski dnevnik u škole. Zakon propisuje da se sva zvanična dokumentacija mora voditi u pismenoj formi, no mi smo se odlučili da prihvatimo izazov modernog vremena i roditeljima skratimo vrijeme i put do relevantnih informacija“, kazao je Žmukić.

Dvije navedene škole izabrane su za eksperimetalni projekat jer većina roditelja ima pristup internetu, što za sada nije slučaj u ostalim sarajevskim školama.

"Elektronski dnevnik neće u potpunosti zamijeniti živi kontakt između roditelja i razrednika. Cilj nam je obezbijediti brzu i kratku informaciju, no ne smijemo dozvoliti da interakciju roditelja i profesora, savjetovanje i razmjenu mišljenja, u potpunosti zamijeni internet komunikacija“, objašnjava Žmukić, napominjujući da je tajnost podataka dostupnih u elektronskom dnevniku apsolutno zagarantovana.

Naime, prema zamišljenom projektu, pristup informacijama imat će direktor škole i roditelji, koji će uz pomoć šifri imati mogućnost da provjere ocjene njihove djece kao i redovnost prisustvovanja nastavi.