BiH
596

Eldin Palata na 21. godišnjicu rušenja Starog mosta: Slike njegovog pada još me proganjaju

Piše: A. D.
Stari most pred rušenje
Sa svega dvadeset godina Mostarac Eldin Palata je branio svoj grad. Dječak sa mostarskog asfalta u to vrijeme nije bio zaluđen kamerom, ali je jednu takvu ipak imao u kući.

Služila je za snimanje privatnih rođendanskih zabava i sličnih događaja. Upravo ta mala Eldinova kamera zabilježila je jedan od najtužnijih u moru tužnih činova koje je donijela agresija na Bosnu i Hercegovinu. Palatina kamera zabilježila je tužan pad Starog mosta u Neretvu koji se dogodio na današnji dan 1993. godine.

"Iz naselja Donja Mahala odlazio sam na liniju na Bulevar. Pored Starog mosta sam prolazio svakodnevno. Dan prije rušenja shvatio sam da ga drže niti. Činilo se da bi ga prva jaka kiša srušila u Neretvu. Došao sam na ideju da sa kamerom dođem u blizinu i snimam. Imao sam malu amatersku kameru, ali nisam znao koliko u njoj ima baterije. Nisam je palio jer nije bilo struje već pet mjeseci", priča za Klix.ba Eldin koji se nesretnog jutra po povratku sa ratišta uputio do Starog mosta.

"Došao sam na dno sokaka u naselju Ograda koji je blizu mosta. Upalio sam kameru i snimao granatiranje. Palo je bezbroj projektila. Neki su pogodili u most, a mnogo ih je padalo u neposrednoj blizini", prisjeća se Palata.

Bezbroj granata koje su pale oko njega u tim momentima nisu izazvale strah kod hrabrog kamermana.

“U tim momentima o opasnosti kojoj sam se izložio nisam ni razmišljao. Nisam osjećao strah jer smo već navikli da svuda oko nas puca. Tek kasnije su me obuzimali strahovi kada mi je kroz glavu prolazilo da je granata mogla pasti i blizu mene”, priznaje Palata.

Most je pao u rijeku, nastao je tajac, a Eldin je sa kamerom u ruci skamenjen stajao na istom mjestu.

“Iskreno ja nisam plakao, ali mi jeste bilo teško. Neki ružan osjećaj. Skamenio sam se i vraćao snimak na kameri. Stalno sam imao osjećaj da će se most vratiti i da je sve samo ružan san. Ljudi su izašli na sokak i vikali. Svi su bili zgroženi prizorom koji su vidjeli. Tužan sam se vratio kući”, prisjetio se Eldin.

Ni sam ne zna koja je televizija kojoj je prvoj ustupio svoj snimak koji je kasnije obišao svijet.

“Ne znam koja ga je televizija prva prikazala. Ja ga nikad nikome nisam uskratio. Nisam nikada na to gledao kao na nešto što bi mi moglo donijeti veliku zaradu. Njime sam samo htio pokazati čin rušenja simbola jednog grada i države”, kaže Palata.

Zanimljivo je da se poslom kamermana nakon rata počeo i profesionalno baviti.

“Nakon rata sam počeo profesionalno raditi kao kamerman, a tim poslom bavim se i danas. Kada je sa radom krenula Televizija Mostar snimak sam prebacio na beta kameru, ali je on što se kvaliteta tiče, naravno, ostao isti onakav kakav je bio izvorno”, dodaje Palata.

Eldin je osim rušenja svakodnevno snimao i izgradnju novog Starog mosta.

“Kao kamerman bio sam angažovan na ceremoniji otvaranja novog Starog mosta. Osjećanja su bila pomiješana jer su mi slike pada mosta u rijeku trajno ostale pred očima. Svakodnevno sam dolazio na most prilikom njegove obnove, a ta slika iz 1993. godine pratila me svakog dana”, kazao je na kraju Eldin Palata.