Uz podršku Katara
34

Elči Ibrahim-pašina medresa dobila četvrtu zgradu vrijednosti preko 2 miliona KM

Piše: E. M.
Detalj s otvorenja zgrade (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Travniku je danas otvorena četvrta zgrada u okviru klompleksa Elči Ibrahim-pašine medrese čiju je izgradnju finansirala država Katar u vrijednosti preko dva miliona KM.

Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku najstarija je obrazovna ustanova u Srednjobosanskom kantonu, a njenom izgradnjom polaznici su dobili novih 1.500 kvadrtanih metara u koje su smještene moderne učionice, spavaonice te dvorana za tjelesni odgoj.

Današnjem otvorenju prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine Husein ef. Kavazović koji je kazao kako IZBiH ima odlične odnose s ministrom vakufa u Kataru.

"Ovo je vrlo važan projekt za nas, a s njegovom realizacijom, djeci smo ponudili bolje uvjete rada i života. Država Katar je pomogla Islamsku zajednicu u BiH, prije svega izgradnjom najvećeg projekta Gazi Husrev-begove biblioteke, ali i ovo je značajan projekat. S ministrom vakufa u Kataru imamo dobre odnose i nadamo se da će biti još ovakvih projekata", kazao je Kavazović.

Program je počeo u centralnoj zgradi uz prigodan kulturno-vjerski sadržaj, a zatim su predstavnici Ministarstva vakufa i islamskih pitanja Katara i Ambasade Katara u Sarajevu s drugim zvanicama obišli zgradu.


Kamen temeljac za danas otvorenu zgradu postavljen je još u augustu prošle godine, a zemljište je kupljeno još prije devet godina s ciljem rješavanja problema izgradnje sportske dvorane i smještaja za učenike.