|

"El Ninjo" nema uticaj na Balkanu

"El Ninjo" nema uticaj na Balkanu
0
S
SRNA
2.12.2010. u 22:06
3
komentara
0

dijeljenja
"El Ninjo" nema uticaj na Balkanu Foto: Arhiv
Uticaj klimatskog fenomena "El Ninjo", koji izaziva ekstremne vremenske poremećaje u čitavom svijetu, neće u narednom periodu ozbiljnije uticati na područje Balkana, prognoze su bosanskohercegovačkih meteorologa.
Evropski meteorolozi smatraju da je "El Ninjo" krivac za ekstremne meteorološke promjene u cijelom svijetu i za ovaj i naredni mjesec prognoziraju najteže vremenske neprilike.

Komentarišući ove prognoze, član Komiteta za klimatske promjene BiH Nebojša Kuštrinović rekao je da "El Ninjo" predstavlja toplu okeansku struju i svojim vrelim vazduhom dovodi do generalne promjene vazdušnih struja tokom godišnjih doba.

"On će tako uticati i na Golfsku struju, a prema podacima Svjetske meteorološke organizacije na Balkanu, ipak, ne očekujemo njegov toliki uticaj, jer će se više osjetiti u sjevernijim dijelovima", naveo je Kuštrinović za sutrašnje "Nezavisne novine".

Govoreći o dugoročnoj prognozi na našim prostorima, Kuštrinović je naveo da će decembar biti u granicama višegodišnjeg prosjeka, a januar hladniji od višegodišnjeg prosjeka.

"U oba ova mjeseca biće nešto više padavina, dok se u februaru očekuje nešto hladnije sa manje padavina", rekao je Kuštrinović.

Kuštrinović je naglasio da se "El Ninjo" ili u grubom prevodu dječak, ranije pojavljivao svakih desetak godina i čak donosio povoljnije struje. "U zadnjih 30 godina njegova pojava je češća što je uzrokovano globalnim otopljenjem i promjenama klime na planeti", rekao je Kuštrinović.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...