BiH
238

Ekstremno niske temperature: Na Sokocu -28 stepeni, za Višegrad i Foču izdato crveno upozorenje

Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U većem dijelu Bosne i Hercegovine je osvanulo ledeno jutro, a na Sokocu je jutros u 8 sati izmjereno -28 stepeni, što ga ujednom čini i najhladnijim mjestom u zemlji. Za područje Višegrada i Foče izdato je crveno upozorenje zbog ekstremno niskih temperatura.

Ekstremno niskim temperaturama se smatra minimalna temperatura u nižim predjelima od -20 do -16 stepeni celzija, a u višim predjelima ispod -20 stepeni.

Za ostale dijelove BiH, upaljen je narandžasti meteoalarm.

Nakon što je prethodnih nekoliko dana u većem dijelu BiH zabilježen sibirski val niskih temperatura, jutros su zabilježene još niže temperaturne vrijednosti.

Tako je jutros prema podacima Federalnog hidrometeorološkog (FHMZ) BiH u Bugojnu izmjereno -26 stepeni, slijede Han Pijesak i Zenica -24, Bjelašnica -23, Sarajevo, Ivan Sedlo i Doboj -22, Tuzla - 21, Čemerno i Bijeljina -20, Srebrenica - 18, Sanski Most -16 stepeni celzija.

U jedinom bh. gradu na moru, jutros u 8 sati izmjereno je -6 stepeni celzija.

Danas će na sjeverozapadu Bosne preovladavati pretežno oblačno vrijeme, povremeno i ponegdje sa slabim snijegom. U ostatku naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dnevne temperature od -12 do -6, na jugu od -5 do 0 stepeni celzija.

Jučer su zbog izrazito niskih temperatura, širom naše zemlje zaledile rijeke i jezera.