{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eksplozivna sredstva i višak municije u fokusu nakon poplava

A
9.6.2014. u 17:01
13
1
Eksplozivna sredstva i višak municije u fokusu nakon poplava
13
Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović primio je danas operativnog komandanta Snaga Evropske unije (EU) za operaciju "Althea" u BiH i zamjenika vrhovnog komandanta Savezničkih snaga u Evropi generala sir Adriana Bradshawa.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Na početku susreta, general Bradshaw izrazio je žaljenje i saučešće zbog žrtava, povrijeđenih ljudi i materijalnih gubitaka prouzrokovanih poplavama u BiH, te pohvalio brz i efikasan odgovor Oružanih snaga BiH (OSBiH).

Istaknuta je dobra saradnja EUFOR-a s relevantnim institucijama u BiH, posebno s Ministarstvom odbrane BiH i OSBiH, naročito tokom teške prirodne nesreće koja je zahvatila BiH.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uputio je zahvalnost EUFOR-u na angažovanju u otklanjanju posljedica teških poplava u BiH, kao i za stalnu podršku koju EUFOR pruža BiH.

Također je rekao da su sve institucije vlasti u BiH brzo odreagovale i da su OSBiH, odmah po ovlaštenju Predsjedništva BiH, na raspolaganje stavile sve svoje kapacitete.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba


Teme susreta bili su potencijalno opasna uskladištena eksplozivna sredstva i višak municije koji postoje u BiH i koji i dalje ugrožavaju sigurnost, a koja su došla u fokus nakon poplava. Razgovarano je i o mogućoj saradnji relevantnih institucija u BiH i EUFOR-a, o uspostavljanju hitnih procedura za donošenje odluka o uništavanju viška naoružanja i eksplozivnih sredstava.

U ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sastanku je prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku Haris Bašić, a u ime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića sastanku je prisustvovao savjetnik za vanjsku politiku Vanja Filipović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: