Inovativna mapa
28

Eksperti mikrobiologije u BiH izradili originalnu kartu za praćenje koronavirusa

Dž. L.
Na karti je predstavljen sedmodnevni prosjek broja zaraženih
Na karti je predstavljen sedmodnevni prosjek broja zaraženih
Ekspertni tim mikrobiologa iz Bosne i Hercegovine izradio je originalnu kartu za prostorno i vremensko praćenje dinamike epidemije koronavirusa na cijelom području naše zemlje, što je prva ovakva karta u BiH.

Kako pojašnjavaju iz Odbora za mikrobiologiju Akademije nauka u BiH, na karti je predstavljen sedmodnevni prosjek broja inficiranih virusom SARS CoV 2 u BiH te dnevna odstupanja po kantonima i općinama.

Prostorne jedinice su označene različitim nijansama crvene i plave boje. Što je boja intenzivnija, odstupanje od prosjeka je veće. Oznake na svakoj geografskoj jedinici u obliku sata prikazuju vremensku dinamiku, odnosno trosedmični trend u razvoju epidemije.

"Nažalost, u ovom trenutku većina satova prikazuje broj 3 i crvene su boje. To znači da se broj inficiranih u posljednje tri sedmice konstantno povećava. Samo na satu Posavskog kantona je zelena boja i broj 2, što znači da se zaredom dvije sedmice broj oboljelih smanjuje", pojašnjavaju eksperti mikrobiologije.

Akademkinja i specijalistica mikrobiologije Mirsada Hukić kazala nam je da je ovakav način sagledavanja epidemiološke situacije potpuno drugačiji.

"Mislim da je vrlo zanimljivo i informativno istraživati ovu mapu", dodala je Hukić.

Kartu bosanskohercegovačkih mikrobiologa možete pratiti OVDJE.