Zdrav način života
11

Eksperimentalno zatvaranje glavne ulice u Banjoj Luci, za vikend samo pješačenje

Piše: M. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U okviru vizije Grada Banja Luka da se promoviše zdrav način života, ekologija i održivi razvoj, u subotu i nedjelju, 1. i 2. jula, glavna ulica u gradu biće pretvorena u pješačku zonu.

"Riječ je o eksperimentalnom zatvaranju ulice, a odluka da li će preći u tradiciju da se vikendom pješaci stavljaju u prvi plan biće donesena nakon ove aktivnosti”, rekao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Od 18 sati u subotu do 4 sata iza ponoći u ponedjeljak Ulica Kralja Petra I Karađorđevića će, na dijelu od hotela "Bosna" do Ulice Marije Bursać, biti zatvorena za saobraćaj motornih vozila, odnosno biće pretvorena u pješačku zonu u kojoj će moći slobodno da se kreću pješaci i igraju mališani.

Kako je najavio Sandić, u navedenom vremenu bit će besplatan parking u zoni navedene ulice, kao i u javnoj garaži u Vidovdanskoj ulici, uz postavljanje propisne saobraćajne signalizacije koja će definisati ovaj privemeni režim odvijanja saobraćaja.

Autobusi na linijama javnog prevoza putnika koji saobraćaju tim dijelom Ulice Kralja Petra I Karađorđevića biće preusmjereni u Vidovdansku i Kninsku ulicu.

Sa ovom aktivnošću i najavljenim sistemom iznajmljivanja bicikala, Banja Luka se jasno opredjeljuje za promociju i razvoj nemotorizovanog saobraćaja, saopštili su iz Administrativne službe grada Banja Luka.