Bosanski Šamac
0

Ekshumirano šesnaest posmrtnih ostataka Hrvata i Bošnjaka

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Šesnaest posmrtnih ostataka Hrvata i Bošnjaka ekshumirano je u masovnoj grobnici u mjestu Gornja Crkvina kod Bosanskoga Šamca, kazao je za FENU član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Marko Jurišić.

On je dodao kako je jučer završena ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava rata te kako se uglavnom radi o Hrvatima i jednom manjem broju Bošnjaka.

Po Jurišićevim riječima, preliminarno je identificiran Luka Grgurević kojega je njegova supruga prepoznala po burmi.

Radi se o posmrtnim ostacima osoba koje su 7. svibnja 1992. godine ubijene u logoru Magacin u selu Crkvina, kazao je Jurišić, dodavši kako je prema svim podacima egzekuciju izvršio Slobodan Miljković zvani Lugar.

"Miljković je kada je njegov najbolji prijatelj izgubio život na ratištu u Gradačcu kazao da će za svaku njegovu godinu ubiti po jednoga civila i tada je ubijeno 18 Hrvata i Bošnjaka koji su bili zatočeni u logoru", kazao je Jurišić.

"Mi smo u zadnjih šest godina intenzivno tragali za tom grobnicom koja je primarna masovna grobnica, a u zadnje tri godine bio nam je poznat širi lokalitet grobnice, ali nikako nismo mogli odrediti mikro lokaciju i sada smo u tome uspjeli", kazao je Jurišić.

Nakon što je ekshumacija završena uzet će se uzorci DNK-a analize koji će se proslijediti u laboratorij međunarodne komisije za nestale osobe te će nakon utvrđenog identiteta posmrtni biti predani obiteljima.