Poznanovići kod Srebrenice
0

Ekshumirane kosti bačene u kontejner

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Polovinom novembra ove godine Operativni tim za traženje nestalih Vlade RS ekshumirao je jedan nekompletan skelet u selu Poznanovići kod Srebrenice.

Slobodan Škrba, član tima, predao je tri kosti Petru Lončareviću, dežurnom ljekaru u srebreničkom Domu zdravlja, koji ih je odložio u mrtvačnicu. O predaji ovih kostiju, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvi srpske nacionalnosti, postoji pisana zabilješka i potpis Slobodana Škrbe.

Ovih dana procurila je vijest da kostiju u mrtvačnici više nema i pretpostavlja se da ih je čistačica, pospremajući prostoriju, bacila u kontejner. Zbog toga su zaposlenici Doma zdravlja, pripadnici policije i Operativnog štaba za traženje nestalih nekoliko dana pretraživali po deponiji smeća, pretpostavljajući da su kosti završile na smetljištu.

Ljiljana Ivančić, direktorica Doma zdravlja Srebrenica, izjavila je da postoji pisana zabilješka o predaji kostiju, ali da ih u Domu zdravlja više nema.

Safet Ademović, savjetnik direktorice Doma zdravlja za tehnička pitanja, kaže da je ovo krivično djelo zbog kojeg bi odgovorni trebali snositi posljedice. Istovremeno, na njega se, kaže, vrši pritisak, pa i prijetnja otkazom zbog toga što insistira na rasvjetljavanju tog slučaja.

Informaciju u ovom slučaju uprava Doma zdravlja proslijedila je i Institutu za nestale BiH, čiji članovi su danas obišli lokaciju grobnice u selu Poznanovići.