BiH
0

Počela ekshumacija dva tijela blizu Bosanskog Broda

SRNA
Istražioci iz Instituta za nestala lica BiH obavijestili su prije deset dana, usmenim putem, Operativni tim za traženje nestalih lica Republike Srpske da će danas biti obavljena ekshumacija u Sijekovcu - izjavio je Srni šef sektora za ekshumacije i identifikacije u Institutu za nestala lica BiH Aleksandar Radeta.

On je potvrdio Srni da je na lokalitetu Ribnjaci u Sijekovcu, kod Broda, danas počela ekshumacija grobnice, a pretpostavlja se da se u njoj nalaze posmrtni ostaci dva NN lica nastradala u proteklom ratu.

Radeta nije želio da govori o nacionalnoj pripadnosti nastradalih, ali je rekao da operativna saznanja govore da je riječ o posmrtnim ostacima jednog lica bošnjačke nacionalnosti, a za drugo se još ne zna. 

"Na osnovu takvih saznanja, Sud BiH odredio je da se tijelo prebaci prema nacionalnoj pripadnosti u Visoko na obdukciju", rekao je Radeta.

On je dodao da je naredbu o ekshumaciji izdalo Tužilaštvo, odnosno Sud BiH koji je  ovlastio Okružno tužilaštvo Doboj da izvrši ekshumaciju, te da nakon toga tijela prebace u Visoko radi dalje obdukcije i identifikacije.

Rukovodilac  Operativnog tima za traženje nestalih lica RS Goran  Krčmar  rekao je da Institut za nestala lica BiH nije obavijestio Operativni tim o današnjoj ekshumaciji u Sijekovcu, čime se "nastavlja tendencija zaobilaženja institucija RS u ovom procesu". 

Krčmar je rekao da Operativni tim ima saznanja da će ekshumirana tijela iz Sijekovca biti prevezena na obdukciju i dalje čuvanje u Visoko, što govori o tome da za Institut, izgleda, Republika Srpska nije sigurna za čuvanje tijela.