BiH
0

Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava na području Čajniča

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Na lokalitetu sela Zaborak, zaselak Đakovići u općini Čajniče, pod nadzorom Tužilaštva BiH, u toku je proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata.

U procesu pronalaska i ekshumacije posmrtnih ostataka, na spomenutom lokalitetu, prema dosadašnjim nalazima, pronađeni su skeletni ostaci najmanje dviju osoba za koje se pretpostavlja da su tijela supružnika ubijenih u porodičnoj kući 1992. godine.

Identitet osoba bit će naknadno utvrđen vještačenjem i DNK analizom posmrtnih ostataka.

Prema do sada dostupnim informacijama i saznanjima, najvjerovatnije se radi o stradalim osobama bošnjačke nacionalnosti.

Pronađeni posmrtni ostaci radi obdukcije, forenzičke obrade i identifikacije bit će prebačeni u Identifikacioni centar u Visokom.

Procesom ekshumacije na terenu koordinira istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, vještak sudskomedicinske struke, predstavnici MUP-a Kantona Sarajevo, kao i policijski službenici CJB Istočno Sarajevo i PU Čajniče, koji osiguravaju lokaciju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim agencijama za provođenje zakona i institucijama koje sudjeluju u procesu traženja nestalih, nastavlja rad u procesu pronalaska i identifikacije posmrtnih ostataka u svim krajevima BiH, saopćeno je iz državnog tužilaštva.