{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ekoredari u 2012. imali skoro 5.000 intervencija u Sarajevu

F
9.2.2013. u 10:38
3
10
Ekoredari u 2012. imali skoro 5.000 intervencija u Sarajevu
3
Ekoredari u 2012. imali skoro 5.000 intervencija u Sarajevu
Foto: Arhiv
Ekipa komunalnih redara KJKP "Park" tokom 2012. godine, u okviru svakodnevnih pregleda na području Kantona Sarajevo, intervenirala je 4.978 puta.
Od tog broja pismeno upozorenje za kršenje odredaba Zakona o komunalnoj čistoći dobilo je 2.837 osoba i privrednih subjekata, kazala je Agenciji FENA stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

"Zabilježeni broj intervencija, iako ima trend pada u odnosu na prethodne godine, još je pokazatelj nemarnog odnosa građana prema javnim zelenim površinama", kazala je Hamza, dodavši da je osnovni zadatak "ekoredara" zaštita čistoće i kontrola njenog održavanja na javnim zelenim površinama.

U protekloj godini, komunalni redari "Parka" izvršili su 103 kontrolna pregleda, sačinili 2.038 zapisnika i službene zabilješke, od kojih će 1.498 završiti na sudu, jer su proslijeđeni Komunalnoj inspekciji na podnošenje prekršajnih prijava.

Prema godišnjem izvještaju rada komunalnih redara, organizovanjem stalnih dežura i svakodnevnim radom u dvije smjene, u određenoj mjeri, u odnosu na protekle godine, broj prijava za vožnju ili parkiranje na uređenim zelenim površinama ima trend pada, ali takva pojava i dalje je jedan od glavnih načina uništavanja javnih zelenih površina, odnosno javnog dobra.

"Treba upozoriti i na narušavanje normi urbanog življenja od građana koji i dalje ostavljaju razne otpatke i smeće po parkovima, vrlo često smeće izbacuju i s prozora stambenih zgrada, koriste zelene površine za izvođenje kućnih ljubimaca na izvršavanje nužde i slično. Tu treba dodati i bespravnu sječu, orezivanje i lomljenje stabala, uništavanje i otuđivanje parkovskog mobilijara s javnih zelenih površina, odlaganje ogrjeva na javne površine, uništavanje zelenih površina prilikom masovne ulične prodaje i slično. Takav odnos i ove godine najviše je zabilježen na Otoci, Čengić-Vili, u Hrasnom, kao i u Buča Potoku, Hrasnici, Hadžićima, te Vogošći", kazala je Hamza.

Po njenim riječima, komunalni redari "Parka" mogu se pohvaliti svojim doprinosom na smanjenju i sprječavanju nelegalnog prokopavanja i vraćanja u prvobitno stanje javnih zelenih površina, te uređenjem zelenih površina nakon izgradnje novih objekata.

Kontrolu i očuvanje zelenih površina komunalni redari provodili su i na sarajevskim izletištima i rekreacionim površinama, a bili su prisutni u Pionirskoj dolini, u Vilsonovom šetalištu, na Ilidži.

Rezultatima rada komunalnih redara doprinijela je i profesionalna i svakodnevna saradnja s policijskim upravama odnosno MUP-om, mjesnim zajednicama i nadležnim općinskim službama, kolegama iz KJKP "Rad", radnim jedinicama "Parka", Komunalnom inspekcijom i resornim ministarstvom, ali u velikoj mjeri i s odgovornim građanima.

Hamza je istakla da "svoje aktivnosti komunalni redari provode i sada, tokom zime, jer između ostalog imaju i zadatak da, tokom snježnih padavina i niskih temperatura vrše kontrolu čišćenja snijega ispred stambenih i poslovnih objekata, što je po Zakonu zadatak stanara ili vlasnika".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: