Nemaran odnos prema zelenilu
3

Ekoredari u 2012. imali skoro 5.000 intervencija u Sarajevu

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Ekipa komunalnih redara KJKP "Park" tokom 2012. godine, u okviru svakodnevnih pregleda na području Kantona Sarajevo, intervenirala je 4.978 puta.

Od tog broja pismeno upozorenje za kršenje odredaba Zakona o komunalnoj čistoći dobilo je 2.837 osoba i privrednih subjekata, kazala je Agenciji FENA stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

"Zabilježeni broj intervencija, iako ima trend pada u odnosu na prethodne godine, još je pokazatelj nemarnog odnosa građana prema javnim zelenim površinama", kazala je Hamza, dodavši da je osnovni zadatak "ekoredara" zaštita čistoće i kontrola njenog održavanja na javnim zelenim površinama.

U protekloj godini, komunalni redari "Parka" izvršili su 103 kontrolna pregleda, sačinili 2.038 zapisnika i službene zabilješke, od kojih će 1.498 završiti na sudu, jer su proslijeđeni Komunalnoj inspekciji na podnošenje prekršajnih prijava.

Prema godišnjem izvještaju rada komunalnih redara, organizovanjem stalnih dežura i svakodnevnim radom u dvije smjene, u određenoj mjeri, u odnosu na protekle godine, broj prijava za vožnju ili parkiranje na uređenim zelenim površinama ima trend pada, ali takva pojava i dalje je jedan od glavnih načina uništavanja javnih zelenih površina, odnosno javnog dobra.

"Treba upozoriti i na narušavanje normi urbanog življenja od građana koji i dalje ostavljaju razne otpatke i smeće po parkovima, vrlo često smeće izbacuju i s prozora stambenih zgrada, koriste zelene površine za izvođenje kućnih ljubimaca na izvršavanje nužde i slično. Tu treba dodati i bespravnu sječu, orezivanje i lomljenje stabala, uništavanje i otuđivanje parkovskog mobilijara s javnih zelenih površina, odlaganje ogrjeva na javne površine, uništavanje zelenih površina prilikom masovne ulične prodaje i slično. Takav odnos i ove godine najviše je zabilježen na Otoci, Čengić-Vili, u Hrasnom, kao i u Buča Potoku, Hrasnici, Hadžićima, te Vogošći", kazala je Hamza.

Po njenim riječima, komunalni redari "Parka" mogu se pohvaliti svojim doprinosom na smanjenju i sprječavanju nelegalnog prokopavanja i vraćanja u prvobitno stanje javnih zelenih površina, te uređenjem zelenih površina nakon izgradnje novih objekata.

Kontrolu i očuvanje zelenih površina komunalni redari provodili su i na sarajevskim izletištima i rekreacionim površinama, a bili su prisutni u Pionirskoj dolini, u Vilsonovom šetalištu, na Ilidži.

Rezultatima rada komunalnih redara doprinijela je i profesionalna i svakodnevna saradnja s policijskim upravama odnosno MUP-om, mjesnim zajednicama i nadležnim općinskim službama, kolegama iz KJKP "Rad", radnim jedinicama "Parka", Komunalnom inspekcijom i resornim ministarstvom, ali u velikoj mjeri i s odgovornim građanima.

Hamza je istakla da "svoje aktivnosti komunalni redari provode i sada, tokom zime, jer između ostalog imaju i zadatak da, tokom snježnih padavina i niskih temperatura vrše kontrolu čišćenja snijega ispred stambenih i poslovnih objekata, što je po Zakonu zadatak stanara ili vlasnika".