BiH
5

eKonsultacije: Broj građana koji žele učestvovati u kreiranju zakona povećava se iz dana u dan

Klix.ba
BiH je prva od zemalja u regiji koja je na putu eurointegracija, a koja je uspostavila tzv. elektronsku demokratiju, čime je omogućeno neposredno učestvovanje građana u kreiranju javnih politika i zakonskih rješenja koja donose institucije BiH. Uspostavom aplikacije eKonsultacije građani su dobili mogućnost da "jednim klikom" utječu na različita pitanja od javnog značaja.

Zvaničnim pokretanjem web aplikacije eKonsultacije, građanima BiH je od 20. aprila omogućeno da na najjednostavniji način učestvuju u kreiranju zakona i drugih propisa svih državnih institucija. Uspostavom ovog savremenog sistema konsultacija, javnost je dobila pravo potpunog uvida u izradu aktuelnih propisa i politika, davanja mišljenja i sugestija te kreiranja javnih politika i propisa za koje su zainteresovani.

Do sada se za učešće u izradi zakona i drugih propisa registrovalo 379 korisnika za 23 državne institucije. U ovom kratkom razdoblju aplikacija je zaživjela kroz provođenje konsultacija za pet zakona i podzakonskih akata. Ministarstvo pravde BiH provelo je konsultacije za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, Zakona o udruženjima i fondacijama te Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa, a za učešće u njihovoj izradi registriralo se 80 korisnika.

PR Ministarstva pravde BiH Marina Bakić kazala je za Klix.ba kako broj registrovanih korisnika raste iz dana u dan, a u proces kosultacija uključuju se predstavnici akademske zajednice, privatnog sektora, organizacija civilnog društva itd.

"Već u prvih mjesec dana uspostave centralne aplikacije za savjetovanje sa zainteresovanom javnošću ostvaren je značajan iskorak u pogledu dostupnosti informacija o otvorenim konsultacijama široj javnosti, jednostavnosti komentiranja nacrta zakona, drugih propisa i akata, ali također i u odnosu na efikasnost postupanja organa državne uprave po pitanju obrade zaprimljenih komentara i pripreme izvještaja o rezultatima savjetovanja. Najveći interes do sada je iskazan za Zakon o izmjenama i dopunama o udruženjima i fondacijama BiH, gdje je prijavljen veliki broj fizičkih i pravnih osoba. U izradu zakona uključili su se i predstavnici udruženja i fondacija kojih se zakon direktno tiče, a što će svakako značajno doprinijeti kreiranju kvalitetnog i provodivog zakona. Iz navedenih podataka vidljivo je  da je sistem eKosultacija zaživio te da su ga građani i državni organi prihvatili kao mehanizam za podizanje nivoa transparentnosti rada državnih organa te uključivanje građana u procese donošenja odluka", kazala je Bakić.

Saradnja institucija vlasti sa organizacijama civilnog društva i građanima jedna je od temeljnih vrijednosti demokratskih društava. Funkcionalni dijalog s predstavnicima civilnog društva i učešće građana u procesu kreiranja i provedbi javnih politika važan je element procesa evropskih integracija. Poštujući ove principe eKonsultacije imaju za cilj da omoguće zainteresiranoj javnosti, organizacijama civilnog društva i građanima učešće u kreiranju i provedbi javnih politika koje su u nadležnosti institucija BiH, ne samo kroz klasične metode javnih konsultacija, već i putem interneta.

 Aplikaciju eKonsultacije Ministarstvo pravde BiH je uspostavilo u okviru projekta EU "Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažovanju u političkom dijalogu s predstavnicima civilnog društva u BiH"(CBGI), a sve u cilju osiguravanja pouzdanog komunikacijskog kanala za učestvovanje građana BiH u javnoj politici te unapređenja demokratije i demokratskih procesa u bosanskohercegovačkom društvu. 

"Pristup aplikaciji je veoma jednostavan. Predloženi zakoni i drugi propisi se mogu vidjeti i bez registracije, a nakon što se registracija izvrši moguće je pristupiti davanju komentara. Za svaku konsultaciju postoji koordinator i voditelj. Učesnici u konsultacijama obavještavaju se o datumu kada svaka od njih počinje, a kada se završava, tako da svi mogu ostaviti svoj komentar na svaki pojedinačni član predloženog zakona ili drugog propisa. Osim zakona koji su trenutno u procesu konsultacija, na stranici se mogu vidjeti i planovi zakonodavnih aktivnosti te planovi konsultacija, grupisani prema institucijama", kazala je Bakić.

Korisnici projekta CBGI su Vijeće ministara BiH, entitetske vlade i Vlada Distrikta Brčko. Iako pozvane, Vlade Federacije BiH i RS ne učestvuju u projektu. Rezultat ovakve saradnje poboljšava razumijevanje procesa donošenja i sadržaja pravnih akata i politika te doprinosi njihovom kvalitetnijem provođenju i realizaciji planiranih ciljeva.