Oglasila se dekanesa
96

Ekonomski fakultet: Naš kredibilitet počiva na trudu i radu, pojedinci to ne mogu dovesti u pitanje

N. V.
Sa Ekonomskog fakulteta prokomentarisali kritike u javnosti (Foto: Klix.ba)
Sa Ekonomskog fakulteta prokomentarisali kritike u javnosti (Foto: Klix.ba)
Povodom komentara na društvenim mrežama i medijima o nezadovoljstvu studenata zbog niskog procenta prolaznosti, te organizaciji ispita iz predmeta Računovodstvo, zvanično se oglasila dekanesa Ekonomskog fakulteta poručivši da rade na pronalaženju rješenja.

Navode da je uprava Fakulteta u više navrata održala sastanke s predstavnicima Vijeća studenata, grupama studenata i predstavnicima Studentskog parlamenta radi pronalaženja rješenja za navedene probleme.

"Uprava je prepoznala sve probleme koje su studenti istakli te poduzela konkretne aktivnosti za utvrđivanje realnog stanja i načina kako bi se sve objektivne nepravilnosti eliminisale. Neke od uočenih nepravilnosti su korigovane odmah u narednom ispitnom roku", tvrdi ona.

Nakon utvrđenih i analiziranih procenata prolaznosti na svim predmetima EFSA, o kojima će biti informisano i Vijeće Fakulteta, Uprava će, kako kažu, preduzeti konkretne korektivne mjere i aktivnosti koje su predviđene Zakonom, Statutom Univerziteta, Pravilima studiranja i drugim podzakonskim aktima.

"Rješavanju ovog problema želimo pristupiti sistemski i pravično. Samo takav rad je u interesu Institucije, naših studenata, te kolegica i kolega", rekli su.

Ekonomski fakultet u Sarajevu svoju reputaciju gradi skoro 70 godina.

"Uvijek smo znali saslušati pohvale, ali smo svaki put reagovali na kritike. Tako je i ovaj put. Kredibilitet našeg Fakulteta počiva na trudu i radu svih članova nastavnog i nenastavnog kolektiva, ali i entuzijazmu, znanju i kvaliteti naših studenata. Nesmotrene izjave pojedinaca to ne mogu dovesti u pitanje", poručila je dekanesa ovog fakulteta Jasmina Selimović.

Ona je dodala da Ekonomski fakultet u Sarajevu "uvijek, pa i sada preuzima odgovornost za greške, kojih ima u svakoj profesionalnoj organizaciji", a navela je da je fakultet spreman i odlučan u ispravljanju istih.

"Ugled, kredibilitet i stručnost Ekonomskog fakulteta zasnovani su na međunarodnim akreditacijama, naučnoj i nastavnoj saradnji, na izvrsnosti naših nastavnika i studenata, ali i na otvorenom dijalogu, kojim ćemo i u ovom slučaju sigurno doći do zadovoljavajućeg rješenja", kazala je.